Zo leg je contact voor een betekenisbaan

Ga in gesprek met anderen. Dat is één van de adviezen die wij geven als je op zoek bent naar meer betekenis in je loopbaan. Gesprekken voeren helpt om te achterhalen wat je wilt en opent deuren naar nieuwe banen met impact. Toch horen we vaak dat de drempel om anderen te benaderen hoog is. Daan Smits en Marieke Jacobs delen tips hoe je waardevolle contacten legt en de gesprekken ten volle benut.

Je weet dat contact leggen met interessante organisaties en mensen met toffe banen, je kan helpen in je zoektocht naar een nieuwe impactvolle baan. Maar zit die ander wel te wachten op jou? En hoe kom je überhaupt in contact met de juiste mensen? Het gevolg is dat je het lijstje met mogelijke interessante organisaties en mensen langer wordt, maar er weinig gebeurt. Zonde!

Dat gesprekken kunnen leiden tot een nieuwe baan hebben wij allebei ervaren. Daan zegde zijn baan op als consultant bij BCG, voerde 80 gesprekken en kreeg hierdoor een impactvolle baan bij Mosa Meat. En Marieke kwam in het team bij SustainableMotion, doordat zij door eerder contact op hun radar stond.

Wij delen dit keer onze tips hoe je de juiste mensen spreekt. Volgende week delen we hoe je vervolgens elke afspraak ten volle benut.

BETER BEELD KRIJGEN VAN WAT JIJ WILT

Maar waarom zou je überhaupt gesprekken voeren met (on)bekenden tijdens de zoektocht naar een duurzame of maatschappelijke baan? Gesprekken helpen om een beter beeld te krijgen van de duurzame arbeidsmarkt. Daarnaast helpt het je te ontdekken waar je blij van wordt én creëer je nieuwe baankansen. Aanrader dus!

BESEF DAT MENSEN GRAAG OVER ZICHZELF PRATEN

Het is logisch dat je een drempel kan voelen om mensen te benaderen, maar onthoud dat mensen het vaak juist erg leuk vinden om over zichzelf te praten en anderen graag verder helpen. Zeker als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn over de impact die ze maken, zijn ze meestal enthousiast om alle ins en outs te delen. Mensen voelen zich juist vereerd dat je hen benadert. Vragen kan altijd.

KIES EEN GESPREKSVORM DIE PAST

Iemand direct benaderen met de vraag of diegene een baan voor je heeft, is een grote stap. Het is al minder spannend om te vragen of iemand een half uur (of drie kwartier) kan koffie drinken. En digitaal afspreken of bellen om te horen over wat iemand voor werk doet, is nog weer laagdrempeliger. Kies een vorm die bij je past en wie weet komt die vraag over een daadwerkelijk baan alsnog (en zo niet is dan is dat ook oké).

INSTEEK VAN GESPREK BEPALEN

Sta voordat je mensen benadert, stil in welke fase van je zoektocht naar betekenis in je baan je zit. Ben je aan het ontdekken wat je wilt met je loopbaan? Dan heb je waarschijnlijk meer aan gesprekken die zorgen voor inzichten over een organisatie, wat bepaalde functies inhouden en waar jij blij van wordt. Weet jij al duidelijk wat jij wilt? Dan kun je je verhaal daar meer op inrichten en zo in het gesprek jouw baankansen ontdekken.

BEGIN BIJ WIE JE KENT

Dat je mensen kan benaderen mag nu duidelijk zijn, maar wie spreek je dan? Maak het jezelf gemakkelijk door te beginnen met mensen die je al kent. Het is een mooie manier om je verhaal verder aan te scherpen en meer vertrouwd te raken met dit soort gesprekken. Vanuit daar kun je geïntroduceerd worden bij mensen die nog niet kent of zelf meer waardevolle contacten zoeken via LinkedIn.

Bonustip: mogelijk kom je interessante personen tegen op je LinkedIn-tijdlijn en anders kun je op de pagina van interessante organisaties zien wie daar werken.

BENADER IN ÉÉN KEER

Vaak kost het wat moeite om een eerste mail of LinkedIn bericht te sturen. Als je eenmaal over de drempel heen bent, dan is het al veel minder spannend om volgende mensen te benaderen. Het helpt om een ‘levend lijstje’ bij te houden van mensen of bedrijven die je wilt benaderen. Als je dan zover bent om berichten te sturen, kun je er gelijk meerdere in één keer sturen.

WEES CONCREET IN WAT JE WILT

Als je iemand benadert, helpt het om concreet te vragen waar je naar op zoek bent; dan kan diegene de afweging maken of ze met je willen praten. Wees concreet in de volgende zaken:

  • Wat hoop je uit het gesprek te halen?
    Mensen vinden het makkelijker om in te stemmen met een gesprek als ze weten waar ze aan toe zijn. Vertel daarom wat je eruit hoopt te halen. Ben je bijvoorbeeld nog breed aan het oriënteren en wil je graag meer weten over hun werk? Of ben je specifiek op zoek naar mogelijkheden om bij hun werkgever aan de slag te gaan?
  • Welke vorm van een gesprek stel je voor?
    Wil je langskomen bij iemand op kantoor? Of heeft (video)bellen de voorkeur? Geef alvast aan wat jouw voorkeur is. En hoe lang wil je graag een gesprek? Een uur is best een flink beslag op iemands agenda, maar een half uurtje hebben de meesten wel over.
  • Wanneer komt jou uit?
    Geef minimaal 3 momenten aan waarop jij kan afspreken. Dat scheelt weer heen en weer contacten om een afspraak te maken en verlaagt de drempel voor een ander om in te stemmen.

We hopen dat deze tips je op weg helpen om (on)bekenden te benaderen voor jouw betekenisbaan. Wie zou jij graag eens willen spreken?

Volgende week delen we hier deel 2 van de tips met daarin hoe je een netwerkgesprek ten volle benut. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om werk te maken van je duurzame ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.