Zo benut je een netwerkgesprek

Ga in gesprek met anderen. Dat is één van de adviezen die wij geven als je op zoek bent naar meer betekenis in je loopbaan. Gesprekken voeren helpt om te achterhalen wat je wilt en opent deuren naar nieuwe banen met impact. Toch horen we vaak dat de drempel om anderen te benaderen hoog is. Daan Smits en Marieke Jacobs delen tips hoe je waardevolle contacten legt en de gesprekken ten volle benut.

Vorige week deelden we onze tips hoe je met de juiste mensen in contact komt voor een betekenisvolle baan. Maar hoe benut je een gesprek met die waardevolle contacten ten volle? In dit artikel delen we concrete tips hoe jij de kansen van een gesprek kan aangrijpen voor meer betekenis in je baan.

GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Bedenk van te voren goed wat je van iemand wilt weten, zodat je voorbereid het gesprek in gaat. Het is zonde om tijdens het gesprek in te gaan op vragen waarvan je de antwoorden ook op internet kan vinden. Vraag jezelf af welke antwoorden jou helpen in de fase waarin je zit. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de organisatiecultuur of functies intern? Of wil je kijken wat jouw baankansen zijn binnen de organisatie die je spreekt? Het is aan jou.

REFLECTEER OP HET GESPREK

Maak tijdens het gesprek aantekeningen en reflecteer na elk gesprek wat je eruit hebt geleerd: zou je ook bij dat/zo’n bedrijf willen werken? Spreekt de rol je aan of juist niet? Waarom wel en niet? Is je eigen verhaal duidelijk, of wil je dat aanscherpen?

VERVOLGINTRODUCTIES
Maak de kans op vervolgintroducties zo groot mogelijk door aan het eind te vragen of diegene suggesties heeft met wie je nog meer kan praten. Hoe duidelijker jij aangeeft waar je naar op zoek bent, hoe makkelijker dat is. Het helpt dus om vooraf stil te staan bij waar jij aan wilt bijdragen en wat voor werk er bij je past.

BAANKANSEN VERGROTEN

Maak de kans op een baan zo groot mogelijk door concreet te zijn in waar je naar op zoek bent (en waarom) en wat jij meebrengt. De vraag “Hoe denk je dat iemand met mijn achtergrond en kwaliteiten voor jullie organisatie van toegevoegde waarde kan zijn?” helpt om de ander met je mee te laten denken.

ACHTERAF BEDANKEN

Het is misschien overbodig, maar bedank iemand achteraf altijd met een mailtje of berichtje voor het gesprek. Eventueel kun je delen wat het je heeft opgeleverd. Komt er niet direct iets uit het gesprek? Geef na een tijdje weer eens een update over waar jij staat en welke ontwikkelingen er zijn. Zo houd je het contact warm.

ACCEPTEER DAT NIET ALLE GESPREKKEN NUTTIG ZIJN

Hoe veelbelovend een gesprek kan zijn vooraf of hoe goed je het ook voorbereidt, je zult altijd gesprekken hebben die minder nuttig zijn dan verwacht. Dat hoort er nou eenmaal bij. Op naar een volgend gesprek!

We hopen dat deze tips je op weg helpen om (on)bekenden te benaderen voor jouw betekenisbaan. Welk gesprek ga jij binnenkort voeren?

We delen binnenkort weer meer tips voor meer betekenis in jouw loopbaan. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om werk te maken van je duurzame ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.