Maximale impact in jouw loopbaan

Je wilt in je loopbaan zoveel mogelijk impact maken. Hoe bepaal je daarin jouw pad? En waar let je dan op als je keuzes maakt in je loopbaan? Ons advies: ga voor werk waar jij blij van wordt én waarbij je direct bijdraagt aan datgene wat je belangrijk vindt. We delen tips en een concrete oefening om keuzes te maken in jouw verdere loopbaan.

We werken zo’n 80.000 tot 90.000 uur in ons leven. Dat zijn een hoop uren waarin jij kunt bijdragen om de wereld een betere plek te maken. Je wilt daarin bewuste keuzes maken om in jouw loopbaan zoveel mogelijk positieve verandering te realiseren. Maar hoe zorg je er nou voor dat je qua impact het maximale uit je loopbaan haalt?

Laten we maar gelijk met de conclusie van dit artikel beginnen: we zouden het liefst allemaal precies willen weten welke carrièrekeuzes het meest impactvol zijn, maar één ding is zeker: we weten nooit écht met welke keuzes we uiteindelijk de meeste impact hebben. Dat gezegd hebbende zijn er wel genoeg dingen waar je over na kunt denken om bewust te kiezen voor impact in jouw carrière. 

WELKE IMPACT WIL JE MAKEN

De allereerste stap is bepalen wat impact maken voor jou betekent. Wanneer maak jij het verschil? Wij geloven erin dat dit voor iedereen anders is en dat het belangrijk is om te ontdekken wat die bijdrage voor jou inhoudt.

De één wil bouwen aan gelijke kansen voor kinderen, de ander wil de verbinding tussen mens en natuur versterken en weer een ander wil toewerken naar een circulaire economie. Als jij weet wat voor jou de duurzame of maatschappelijke uitdagingen zijn waarvoor jij iets wilt betekenen, dan kun je ook veel duidelijker zien via welke loopbaanpaden je daar iets aan kunt doen. 

Wil jij voor jezelf ontdekken welke bijdrage je wilt leveren? We deelden eerder een concrete oefening hiervoor in dit artikel én we gaan er eind september mee aan de slag in onze Workshop Waardevol Werk, waarvoor je je nog tot 15 september kunt inschrijven. 

AAN DE JUISTE KNOPPEN DRAAIEN

Als jij eenmaal helder hebt welke bijdrage je wilt leveren in je loopbaan, kun je kijken aan welke knoppen jij kunt draaien om een verschil te maken, zoals tijd, geld, aandacht en energie. Je kunt bijvoorbeeld veel uren werken om zo veel impact te maken. Of je kunt ervoor kiezen om veel geld te verdienen en dat te investeren in impactvolle producten, diensten of initiatieven. 

Wij geloven er echter in dat je alleen écht duurzaam bijdraagt als jij ook werk doet waarvan je in balans blijft en waar je plezier uit haalt. Hoe meer jij in je werk je talenten kwijt kunt en werk doet waarin je goed tot je recht komt, hoe meer energie en plezier je hieruit haalt. Dat heeft ook weer veel invloed op de impact die jij kunt maken op je directe omgeving en daarbuiten

DAADWERKELIJK KEUZES MAKEN

Als je helder hebt aan welke knoppen je kunt draaien en wat de verschillende mogelijkheden zijn om jouw gewenste impact te maken, is het tijd om keuzes te maken. Het kan zijn dat jij veel verschillende manieren ziet om invulling te geven aan een impactvolle loopbaan. Stel dat jij wilt bijdragen aan een circulaire economie. Dat kun je doen door circulaire producten te ontwerpen, maar ook door er via beleid voor te zorgen dat circulaire bedrijven gemakkelijker kunnen ondernemen. Hoe maak je daarin keuzes?

We delen hieronder een praktische oefening:

Oefening – Impact x Plezier grafiek

 1. Maak een lijst van alle carrièrekeuzes die je hebt en nummer ze vervolgens.

 2. Teken op een papiertje de assen van een grafiek. Zet op de x-as ‘Plezier’ en op de y-as ‘Impact’.

 3. Ga vervolgens de lijst met alle carrièrekeuze langs en bepaal voor elke keuze in welke mate jij blij denkt de worden van die keuze (Plezier) en in welke mate jij denkt de impact te kunnen maken die jij voor ogen hebt (Impact). Plot elke keuze in de grafiek.
 4. Bekijk alle keuzes in de grafiek. Welke optie scoort het hoogst op beide assen? Dat is de keuze waarmee jij de meeste impact maakt op een manier die bij jou past.

VERSCHIL MAKEN DOOR TE DOEN

Op welke manier je uiteindelijk aan het eind van je loopbaan echt de meeste impact hebt gemaakt, zal je nooit weten. We zien veel idealistische en ambitieuze professionals die lang over deze vraag nadenken. Hoewel het goed is om hierover na te denken, is het uiteindelijk ook belangrijk om gewoon te gaan doen. Juist door te doen ga je veel meer leren, ontdek je wat voor bijdrage jij kan hebben én kun je daadwerkelijk impact maken. En valt de impact of het plezier tegen? Dan kun je je loopbaan natuurlijk altijd bijsturen.

We hopen dat dit artikel helpt om verder in jouw loopbaan je richting te bepalen én bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Wat wordt de eerstvolgende stap die jij gaat zetten?

De Workshop Waardevol Werk is voor jou als:
  • Je je zorgen maakt om maatschappelijke en duurzame uitdagingen, waardoor je privéleven steeds bewustere keuzes maakt
  • Je je huidige werk soms doet met een knoop in je maag, omdat het niet meer matcht met jouw idealen
  • Je merkt dat je aan het eind van de dag uitgeblust bent en zonder voldaan gevoel terugkijkt op je dag
  • Je weet dat je het anders wilt, maar weet nog niet goed wat je dan wél wilt en wat er kan
  • Je bent er klaar voor om eens echt de tijd te nemen om te onderzoeken wat jij wilt én op welke manier jij een betekenisvolle bijdrage wilt leveren in je werk
Meer info en aanmelden voor het programma van de Workshop Waardevol Werk vind je hier. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 15 september

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om werk te maken van je duurzame ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.