Loopbaanbegeleiding door je werkgever laten vergoeden? Zo pak je dat aan!
- Geschreven door BetekenisBaan
Of het nou al een tijdje speelt of iets recents is: je wilt in je werk meer van betekenis zijn voor anderen en de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. De vraag die je hebt is: wat wil je dan precies? Je weet dat er mogelijkheden zijn om begeleiding in deze zoektocht vergoed te krijgen via werk. Maar hoe ga je hierover in gesprek met je werkgever?
Laten we allereerst zeggen dat we vaak zien dat mensen een drempel ervaren om met hun leidinggevende in gesprek te gaan over hun werkgeluk. Ze zijn bang voor de reactie en dat dit mogelijk directe consequenties heeft op de samenwerking. Graag vertellen we je ook gelijk dat het juist in veel gevallen beter uitpakt dan verwacht. Je laat zien dat je invulling kan en wil geven aan jouw behoeften. En er blijkt vaak meer mogelijk dan je denkt.
Ontdekken betekent niet perse vertrekken
Dat jij wilt ontdekken wat jij wilt met je loopbaan, betekent niet dat jij ook je baan gaat op zeggen. Wij hebben vaak genoeg mensen begeleid die met één been buiten de organisatie stonden. Ze wilden niet meer blijven, dachten ze. Maar juist na een traject konden ze inzien welke mogelijkheden er binnen hun huidige werk zijn en grepen ze die opnieuw met beide handen aan. Ontdekken wat jij wilt, betekent dus niet per definitie uit je organisatie vertrekken.
Jouw werkgever heeft baat bij jouw ontwikkeling
Vaak wordt gedacht dat loopbaanbegeleiding alleen maar in jouw voordeel is. Maar vergis je niet. Jouw organisatie heeft er baat bij als jij goed op je plek zit. Ook als dat betekent dat jij nieuw werk buiten de deur zoekt. Bevlogen werknemers zijn effectiever, minder vaak ziek en hebben een positieve invloed op collega’s. En mocht je toch weg gaan, dan is het zelfs de investering waard. Als jij niet lekker in je vel zit in je werk is dat veel duurder dan het vergoeden van loopbaanbegeleiding.
Zo zei Janine Vos, HR-directeur van Rabobank, in een interview: ‘Dat iemand vertrekt is juist prima. We krijgen er weer mensen voor terug die beter passen. Als je uitzoomt, zie je dat nieuwe collega’s innovatie stimuleren met hun kennis en ervaring. Hoe dol je ook op iemand bent, je kunt niet eisen om te blijven.’
Deel wat jij wilt delen
Het kan best een stap zijn om jouw hulpvraag op tafel te leggen bij je leidinggevende. Weet dat je niet alles hoeft te delen over jouw situatie en waar jij staat. Het toont zelf leiderschap als jij laat zien dat je ergens tegenaan loopt en hier wat aan wilt doen. Een voorbeeld van wat je kunt delen: “Ik wil mijn professionele en duurzame/maatschappelijke ambities ontdekken en bepalen hoe ik daar vorm aan geef in mijn loopbaan, zodat ik in mijn werk beter op mijn plek zit”.
Denk mee over budget
Er zijn vaak meerdere mogelijkheden om jouw loopbaanbegeleiding vergoed te krijgen. Veel organisaties hebben een ontwikkel- of opleidingsbudget voor hun medewerkers. Ontdek samen welke mogelijkheden hier zijn. Mocht niet het hele bedrag vergoed kunnen worden, kun je ook voorstellen om de kosten te delen.
Drempel over
De conclusie van dit artikel mag duidelijk zijn: ga in gesprek met je werk en deel jouw wens om middels begeleiding te ontdekken wat jij wilt met je loopbaan. Niet geschoten is altijd mis! Om je een laatste zetje te geven delen we nog een quote van Janine Vos van Rabobank:
‘Voor loopbaancoaching moet je ook een drempel over. Net als voor de sportschool. Het moeilijkst is het moment waarop je van de bank af komt en je schoenen aantrekt. Je denkt: heb ik wel tijd en zin om over mijn loopbaan na te denken? Maar als iemand je kan helpen om bewuster te kiezen voor het werk dat dat je wilt doen – ook als je je baan verliest – leidt dat tot levensgeluk.’
Vraag ons om hulp
Het kan zijn dat je na het lezen van deze tips wat hulp kan gebruiken om het gesprek met jouw werkgever aan te gaan. Laat het ons weten en we denken met je mee!
Ook interessant
Ben jij klaar voor een volgende stap?
Heb jij besloten dat het tijd is om werk te maken van je duurzame ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?
Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?