Ik wil een duurzame baan, waar begin ik?

Vind een duurzame baan

Je wilt een duurzame of maatschappelijke baan waarmee je positieve impact maakt. Maar waar begin je? Misschien denk je gelijk aan functietitels als duurzaamheidsadviseur of MVO manager. Gelukkig zijn er meer manieren om meer betekenis te geven aan je werk. Ons advies? Ga op zoek naar jouw eigen ‘gat in de maatschappij’ en ontdek waar je met jouw talenten gericht impact kan maken. Hoe? We delen twee oefeningen die je helpen vandaag nog dichter bij je duurzame doelen te komen.

We besteden in ons leven zo’n 80.000 tot 90.00 uur aan werk. Dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat we die tijd inzetten voor duurzame impact én dat we iets doen waar we blij van worden, toch? Maarja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar te beginnen? Geen zorgen, wij nemen je mee!

EEN DUURZAME BAAN, WAT IS DAT DAN?

Voordat we beginnen is het goed om stil te staan bij wat een duurzame baan is. Een duurzame, of betekenisvolle baan zoals wij dat ook wel noemen, is een baan waarmee je een constructieve bijdrage levert aan maatschappelijke problematiek én een baan die goed past bij jouw kwaliteiten. Die problematiek kunnen zowel ‘groene’ als sociale uitdagingen zijn.

Een betekenisvolle baan kan op verschillende manieren invulling geven: zo kan je aan de slag in een functie waar duurzaamheid in de rol zit, zoals duurzaamheidsmanager of MVO consultant. Daarnaast zijn er ook tal van organisaties met een duurzame missie waar je banen hebt zoals in elke organisatie, waaronder marketing, projectmanagement, sales, finance en HR. Genoeg mogelijkheden dus!

BEPAAL WELKE DUURZAME IMPACT JIJ WILT MAKEN

Het kan zijn dat je gelijk begint te zoeken bij dit rijtje van duurzame vacaturebanken om te kijken wat er allemaal beschikbaar is. Wij raden je aan om eerst voor jezelf te bepalen wat voor duurzame baan jij wilt. Je zult zien dat er veel meer mogelijk is wanneer jij weet wat je wilt en je gericht gaat zoeken.

De vraag is: aan welke maatschappelijke uitdagingen wil jij met je betekenisvolle baan een bijdrage leveren? Oftewel het ‘gat in de maatschappij’. Met de volgende oefening kom je daar voor jezelf achter.

Oefening – Bepaal jouw gat in de maatschappij

  1. Maak in 5 minuten een lijstje van duurzame en maatschappelijke uitdagingen die jou raken. Wat hoor je op het nieuws? Welke thema’s bespreek je met collega’s of vrienden? Of welke thema’s van de Sustainable Development Goals spreken jou aan?
  2. Bekijk je lijstje en kijk of je er een rode draad in kan vinden.
  3. Bepaal vervolgens twee of drie overkoepelende maatschappelijke uitdagingen waarvan jij het liefst wilt dat daar verandering in komt.

Dit gat in de maatschappij geeft jou direct richting in je zoektocht, omdat je je nu kan focussen op organisaties en functies die bijdragen aan deze uitdagingen.

ONTDEK WAT VOOR DUURZAME BAAN BIJ JE PAST

Zoals we al eerder zeiden is een duurzame baan ook een baan die bij jou past bij wie jij bent. Daarvoor is het waardevol om meer inzicht te krijgen in o.a. je talenten en waarden, zodat je kunt zien welke functies daarmee matchen. Je talenten zeggen iets over waar je goed in bent en je waarden gaan over wat belangrijk voor jou is. Klaar om daarmee aan de slag te gaan?

Oefening – Bepaal jouw talenten en waarden

  1. Stuur een appje of mailtje naar minstens 10 familieleden, vrienden en collega’s. Stel hen de vragen: ‘Waar vind je mij echt goed in?’ en ‘Waarop kun je mij altijd aanspreken? In werk en privé?’
  2. Doe een online kwaliteitenvragenlijst, zoals de gratis VIA Character Strengths Survey.
  3. Bekijk de antwoorden van je omgeving en de kwaliteiten uit de test. Wat zijn jou 4-6 kernwaarden en kernkwaliteiten? En welke kwaliteiten wil jij gebruiken in je werk?

Of het nou verrassend of bevestigend is wat je van je omgeving hoorde, de inzichten in je waarden en talenten helpen jou in de zoektocht naar een duurzame baan. Het liefst wil je dat zoveel mogelijk van jouw talenten ook terug komen in je werk. Daarnaast kan jij met deze inzichten ook beter uitleggen waarom jij geschikt bent voor een duurzame baan. Het kost best wat tijd en moeite om hiermee bezig te zijn en tegelijkertijd gaat het ook helpen om te kijken wat bij je past.

LAAT JE INSPIREREN DOOR ANDEREN

Hoewel er genoeg maatschappelijke uitdagingen zijn om aan de slag te gaan, zijn er al veel toffe duurzame initiatieven waar je je bij aan kunt sluiten of je door kan laten inspireren. We hebben een lijstje voor je op een rijtje gezet waar je inspirerende duurzame of sociale organisaties vindt:

  • Duurzame Jonge 100 – een jaarlijks verkozen lijst met 100 jongeren die laten zien dat duurzaamheid mogelijk is.
  • Duurzame 100 – een lijst met 100 inspirerende duurzame initiatieven uit het hele land.
  • MVO Nederland – een overzicht van bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • Social Entreprise NL – een overzicht van alle sociale ondernemingen in Nederland.

Bonustip: schrijf je in voor nieuwsbrieven van organisaties die een bijdrage leveren aan de gaten in de maatschappij die jij belangrijk vindt. Zo blijf je op de hoogte wat er speelt en nieuwe vacatures.

STAP VOOR STAP

We hopen dat deze tips je inzicht geven in hoe jij kunt beginnen met de zoektocht naar een betekenisvolle baan. Het belangrijkste is om te starten en zo stap voor stap dichter te komen bij een betekenisbaan die bij jou past. Wat word jouw eerste stap?

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om werk te maken van je duurzame ambities op carrièrevlak? En wil je meer handvatten hoe je daar werk van kunt maken?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.