Gaan of staan voor betekenis in je baan?

Het knaagt al een tijdje dat je meer impact wilt maken in je werk. Ga je voor een nieuwe baan? Of kies je ervoor om te blijven bij je huidige werk om daar het verschil te maken? Een lastige beslissing die waarschijnlijk de nodige twijfels meebrengt! Wij geven je twee concrete oefeningen die jou helpen om een besluit te maken die bij jou past.

Je merkt dat het al een tijdje in je hoofd rondspookt. Je wilt bijdragen aan een duurzamere wereld en hebt het idee dat je in je huidige werk dat niet genoeg kunt doen. Je hebt al wel eens rondgekeken op duurzame vacaturebanken om te zien wat er allemaal is, maar de stap om te gaan solliciteren is groot. En wat wil je dan precies?

Een volgend moment denk je ‘zo slecht is die baan eigenlijk toch ook niet?’. En kun je niet beter blijven in je huidige werk en daar duurzame verandering realiseren. Daarna toch weer twijfels of je het toch niet te makkelijk maakt om te blijven. Want misschien kun je wel veel meer bijdragen op een andere plek?

SHOULD I STAY OR SHOULD I GO?

Bepalen of het tijd is voor een nieuwe baan is vaak niet zo duidelijk. En het is daarom ook meer dan logisch dat dit de nodige twijfels met zich meebrengt. We helpen jou een handje op weg om erachter te komen of jij de sprong waagt naar een nieuwe baan of besluit in je huidige werk het verschil te maken.

Allereerst is het goed om stil te staan bij wat een betekenisvolle baan is en waar je op kan letten om een beslissing te maken. Een betekenisvolle baan is een baan waarmee je een constructieve bijdrage levert aan maatschappelijke problematiek én een baan die goed past bij jouw kwaliteiten. Om een keuze te maken nemen we die twee aspecten van jouw huidige werk eens onder de loep. Let’s go!

DUURZAME IMPACT DIE JIJ WILT

Kijk eens kritisch naar de baan die je nu hebt: in welke mate draagt dat bij aan de duurzame verandering die jij graag wilt? En wat is de potentie dat dit in de toekomst meer gaat bijdragen?

Stel je werkt als project manager bij een retailer en je wilt graag bijdragen aan meer gelijkheid in Nederland. Je merkt al snel dat dat niet helemaal lekker op elkaar aansluit. Maar het kan ook dat jij wilt bijdragen aan dat mensen bewuster en duurzamer consumeren. Dan is impact maken in je huidige baan misschien wel dichterbij dan je denkt.

Voordat je deze afweging kunt maken is het belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat voor verschil jij wilt maken. We deelden al eerder een concrete oefening om jouw ‘gat in de maatschappij’ te bepalen, zodat je weet op welke duurzame en sociale uitdagingen jij je wilt richten. Heb je dat helder? Dan kun je aan de slag met de volgende oefening voor het vormen van jouw betekenisvolle visie. Zo heb jij een helder beeld van jouw ideale en duurzame toekomst. 

Oefening – Vorm jouw betekenisvolle visie

 1. Pak een pen, papier en zet een timer op 1 minuut.
 2. Schrijf steeds één minuut lang een antwoord op onderstaande vragen. Je blijft doorschrijven, totdat de minuut voorbij is. (Ja, je blijft echt doorschrijven).
 3. De vragen:
  • Welke leraar vond je inspirerend en waarom?
  • Wat voor positief nieuws hoor jij graag over 20 jaar op het nieuws?
  • Wat is er volgens jou nodig om welzijn van de planeet en al haar inwoners te bereiken?
  • Hoe wil jij dat de wereld er over 30 jaar uit ziet?
  • Welke les zou jij graag willen dat kleine kinderen vanaf nu meekrijgen?
 4. Bekijk je antwoorden en onderstreep wat er resoneert. Wat voor rode lijn zie je? En hoe matcht dit met jouw gat in de maatschappij?
 5. Formuleer jouw betekenisvolle visie door de zin af te maken: ‘Een wereld waarin…’

Je mag bij het bepalen van jouw betekenisvolle visie echt idealistisch zijn en wegdromen naar jouw ideale duurzame wereld. Een paar voorbeelden van betekenisvolle visies zijn: ‘Een wereld waarin er gelijkheid is voor iedereen’, ‘Een wereld waarin iedereen verantwoordelijkheid neemt voor de impact van zijn/haar keuzes’ of ‘Een wereld waarin mensen de natuur met respect behandelen’.

Als je nu weet aan wat voor wereld jij wilt bijdragen is de vraag: in welke mate draagt jouw organisatie bij aan die wereld? En hoeveel potentie zie je om in je werk daaraan bij te dragen?

PLEZIER IN JE WERK

Een tweede punt waar je naar kunt kijken is of jij je eigen potentieel benut en hoeveel plezier jij op dit moment in je werk ervaart. Hoe meer jij jouw kwaliteiten en kunde kan gebruiken in je werk, hoe blijer jij in je werk wordt. Niet geheel onbelangrijk, toch? Sta daarom eens stil: hoeveel plezier haal jij nu uit je werk? En hoeveel plezier denk je dat je uit je werk kunt halen? De volgende oefening kan je daarbij helpen.

Oefening – Hoeveelheid plezier in werk

Bekijk onderstaand lijstje met vragen. En kijk wat jouw eerste reactie is:

 • Heb jij het gevoel dat er meer in jou zit dan je nu laat zien?
 • Kijk je af en toe op duurzame vacaturesites om te kijken of er iets voor je bij zit?
 • Word je op zondagavond al (lichtelijk) chagrijnig omdat het weer bijna maandag is?
 • Gaan jouw gesprekken met vrienden vaker over de minputen dan pluspunten van je werk?
 • Sta jij geregeld op met buikpijn?
 • Kijk je om de paar uur op de klok en valt het je dan tegen hoe laat het is?
 • Merk je dat je je geregeld afvraagt: waar draag ik eigenlijk aan bij met mijn werk?

Als jij een aantal keer volmondig JA hebt gezegd op bovenstaande vragen, dan is het goed om te realiseren dat het ook anders kan. Dat je weer met goede energie aan de slag kan én voldoening kan ervaren in je werk. In elke baan zijn er periodes dat je misschien met wat minder plezier werkt, maar het is te zonde als dat langere tijd het geval is. Voor jezelf én voor de aarde, want we hoeven jou niet te vertellen dat die geen tijd heeft om te wachten.

Bonustip: als we reflecteren maken we iets in ons hoofd soms groter of kleiner dan het is. Een simpele tip is om elke dag eens op te schrijven hoeveel plezier je ervaart in je werk. Schrijf dan ook gelijk op wat de dingen zijn waar jij blij van wordt, zodat je dit aandeel in je werk kunt vergroten. 

WELKE BESLISSING MAAK JIJ?

We hopen dat dit je heeft geholpen om voor jezelf helder te krijgen welke beslissing jij wilt maken om meer positieve impact te maken in je werk. Als je zo alles eens op een rijtje zet, wat komt er dan bij jou naar boven voor meer betekenis in je werk? Kies jij ervoor om in je huidige werk te blijven en het verschil te maken? Of maak je de stap naar een nieuwe baan? 

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om werk te maken van je duurzame ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.