Blog – De sprong van onvervulde baan naar werk met impact

BLOG – De luchtvaartsector verduurzamen. Ik zag in mijn vorige baan bij Rolls-Royce veel potentie om daar aan bij te dragen. Na drie jaar was het me echter duidelijk dat dit niet genoeg vervulde en dat mijn impact te indirect was. Maar wat wilde ik dan wel? Ik bleef hangen bij ‘ik wil iets met verduurzaming’ en dat gaf weinig concrete vervolgstappen voor mijn zoektocht. Inmiddels heb ik een impactvolle baan bij Vibers en draag ik bij aan de circulaire economie. Precies zoals ik dat uiteindelijk voor ogen kreeg. Ik deel je mijn stappen en tips voor een betekenisvolle loopbaan.

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in de natuur en hoe zij werkt. Op school was ik sterk in de bètavakken en hierna ben ik luchtvaart- en ruimtevaarttechniek gaan studeren aan de TU Delft. Al vrij snel begon mijn liefde voor de natuur zich te vertalen in een drang om bij te dragen aan verduurzaming van de maatschappij, om iets te doen aan onze negatieve impact op de natuur en de aarde. Binnen de studie was ik het meest geïnteresseerd in de motoren door hun complexiteit en daarmee de integratie-uitdagingen. Het is ook hier waar de grootste impact gemaakt kan worden op de verduurzaming van de luchtvaart.

Twijfels

Na mijn studie ben ik naar Engeland verhuisd voor het graduate programma van Rolls-Royce. Zo zou ik in een korte tijd, veel verschillende plekken zien en zo veel te weten komen over het technische innovatieproces. Het was een bijzondere en zeer leerzame tijd in het hart van de vliegtuigmotoren wereldwijd. Hoewel er wel oog was voor verduurzaming van de sector, voelde mijn impact helaas te indirect, te langzaam en waren de veranderingen niet genoeg op systeemniveau. 

Maar wat wilde ik dan wel? Ik vond het erg moeilijk onder woorden te brengen. Ik bleef hangen bij  ‘verduurzaming’ of ‘meer harmonie tussen mens en natuur’. Het betekende weinig voor anderen en gaf me weinig leidraad voor concrete vervolgstappen.

Buzzwoord
Na een paar maanden hiermee te worstelen, kwam ik BetekenisBaan op het spoor via aan vriendin. Na het webinar heb ik me ingeschreven voor het groepsprogramma, de Workshop Waardevol Werk. Al in de eerste sessie deelde ik mijn vage ideeën en kreeg van een groepsgenoot de term ‘circulaire economie’ terug. Ik vond het initieel een buzzwoord, maar toch ben ik er meer over gaan lezen. Wat bleek, het vatte perfect samen wat ik zocht. Bij de natuur is alles verbonden in cirkels en cycli, anders kom je nooit tot een balans. Als wij onze maatschappij in een vergelijkbare staat kunnen krijgen, dan is het puzzeltje af.

In het vervolg van het programma ben ik deze ideeën beter uit gaan werken met post-its, gesprekken met mijn groepsgenoten, vrienden en Marieke van BetekenisBaan zelf. Ik probeerde te specificeren waar ik dan binnen de circulaire economie het liefst aan de slag zou willen. De conclusie: ik wil aan de productontwikkeling kant werken van de circulaire economie en het liefst met een biobased grondstof. Nadat ik dit duidelijk had, durfde ik mijn baan op te zeggen en ben ik terug naar Nederland gekomen. Voor mij is het vooruitzicht van een langslepende onvervuldheid enger dan een periode van onzekerheid met kans op iets moois.

De nodige uitdagingen

Met een geüpdatet CV en LinkedIn begon ik met solliciteren. Het hebben van zo’n helder doel, maakte de zoektocht duidelijk, maar ook heel specifiek. Weinig vacatures voldeden hieraan en dus ben ik open sollicitaties gaan sturen naar voornamelijk startups. Ik liep hier tegen de volgende dingen aan:

·        Open sollicitaties hebben een lagere kans van slagen, want de organisatie is niet actief op zoek naar een nieuw iemand

·        Ik had weinig direct-relevante kennis of ervaring voor veel van deze organisaties en het was daarom moeilijk uit te leggen wat ik te bieden had

·        Voor startups is het vast aannemen van iemand best een (financieel) risico en daarom kan het moeilijk zijn een match te vinden

Ik ben hiermee omgegaan door:

·        Erg grondig onderzoek te doen en veel mensen laten weten van mijn zoektocht om te proberen zo veel mogelijk kansen te ontdekken.

·        Proberen me te verplaatsen in de startup en zo concreet mogelijke voorbeelden gegeven van wat ik toe kan voegen.

·        De stap te zetten mezelf parttime aan te bieden voor een startperiode. Dit geeft de organisatie de kans om met minder financieel risico te kijken wat mijn bijdrage is. Bijkomend voordeel is dat ik zelf ook eerst een kijkje in de keuken kon nemen.

Na anderhalve maand was mijn lijst met opties wel geslonken en was ik bereid mijn horizon te verbreden en genoegen te nemen met een baan waarin ik in algemene wijze bij zou dragen aan de circulaire economie. Ik dacht, als ik eenmaal in deze sector actief ben, vind ik wel weer verder mijn weg.

Match!

Op dat moment kreeg ik toch een bericht terug van Vibers B.V. in BlueCity in Rotterdam, waar ik eerder een open sollicitatie naar had gestuurd. Zij verbouwen lokaal olifantsgras en verwerken dit ook weer lokaal tot meerdere materialen en producten zoals papier, bio-plastics en beton. Een precieze match dus met biobased materiaal en productontwikkeling in de circulaire economie!

Binnen twee weken kon ik aan de slag voor drie dagen in de week! Dit is allemaal succesvol geweest en zodoende werk ik daar nu met plezier ruim 4 maanden en sta ik onderhand onder een fulltime jaarcontract. Ik merk dat ik lekkerder in mijn vel zit nu ik geloof in de impact die ik maak met mijn werk, met mensen om mij heen die hier ook waarde aan hechten en die elkaar hier ook verder in helpen.

Kortom, mijn tips voor een betekenisvolle baan zijn:

·        Maak het zo concreet mogelijk wat een ‘betekenisvolle baan’ voor jou inhoudt

·        Durf flexibel na te denken over hoe je dit invulling kan geven. Omdat het nog niet de status quo is, zijn opties soms alleen bereikbaar met wat creativiteit of een andere insteek.

·        Durf de sprong te wagen: is het vooruitzicht van een onvervulde baan zonder verandering niet enger dan verandering wat tot iets mooiers kan leiden?

Wil jij net als Melchior ook een betekenisvolle loopbaan? Kom binnenkort naar ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag.

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.