De betekenisbaan van.. Vivenne

Na het zien van een documentaire over een zelfvoorzienende stad in China, was Vivienne van Rees Vellinga (33) als 12-jarige direct gefascineerd door duurzaamheid. Het werd een leidraad in haar loopbaan en ze besloot als stagiaire bij PostNL om binnen 10 jaar manager duurzaamheid te zijn. Ze kreeg uiteindelijk haar droombaan binnen het postbedrijf, maar koos er vervolgens voor om haar hart te volgen voor een betekenisbaan bij de gemeente Delft. Vivienne deelt haar verhaal over de stappen in haar betekenisvolle carrière.

Om allereerst mee te beginnen. Wat voor baan heb je op dit moment?
Ik werk als senior adviseur energietransitie bij de gemeente Delft. In die rol sta ik voor de uitdaging om alle gebouwen in de gemeente Delft aardgasvrij te maken. Duurzaamheid is echt een passie voor mij en wat is er gaver dan een hele gemeente van het aardgas af krijgen? Dit is een plek waar ik echt dicht bij het vuur zit.

Wanneer is die passie voor duurzaamheid voor jou ontstaan?
Dat gaat ver terug! Haha, oké, zo oud ben ik ook weer niet. Toen ik 12 jaar was en in groep 8 zat, zag ik een documentaire over een zelfvoorzienende stad in China. Daar heb ik zo geboeid naar zitten kijken en ik vroeg me af: in wat voor Nederland leven wij? In wat voor dorp woon ik en hoe functioneert dat? In die Chinese stad was alles circulair en konden ze dus alles zelf produceren, van voedsel en water tot gebouwen en voertuigen. Dat fascineerde me gelijk, daar is het voor mij begonnen.

En dan, je bent zo jong toen je dat vuurtje ontdekte. Hoe ging dat verder?
Tijdens mijn middelbare schoolperiode stelde ik inderdaad mezelf de vraag: wat wil ik nu? Mijn ouders werken allebei in de zorg, dus ik had ergens een overtuiging om ook in de zorg te werken. Ik besefte me al snel dat ik niet goed word als ik een ziekenhuis binnenloop, dus het is maar beter als ik dat niet doe, haha.

Het is belangrijk om daarbij stil te staan: wat zijn de dingen die in mijn hoofd zitten waarvan ik denk dat ik ze moet, maar misschien niet helemaal zijn wie ik ben? Vaak zit eronder dat we bang zijn om niet goed genoeg te zijn of dat we er niet mogen zijn. Uiteindelijk is het niet erg om te beseffen dat iets niet bij je past, want je hebt je eigen talenten en die moet je vinden.

Tip: kom los van overtuigingen en ontdek wat wél bij je past

Niet de zorg in dus, maar wat dan wel?
Die documentaire bleef elke keer in mijn hoofd terug komen. Er was toen nog geen studie duurzaamheid, dus koos ik voor technische scheikunde om de basis van stoffen en kringlopen te leren. Tijdens mijn master deed ik mee aan de Sustainable Business Challenge, waarbij ik voor PostNL aan een duurzaamheidscase werkte. Aan het einde daarvan vroeg ik of ik daar mijn scriptie kon schrijven.

En zo kwam je dus bij PostNL binnen?
Ja, dat klopt inderdaad. Eerst dacht ik dat PostNL echt een stoffige organisatie was, maar al snel besefte ik me dat er zoveel energie zit en er zoveel mogelijkheden zijn. Ik realiseerde me welke impact je kan maken bij PostNL met meer dan 40.000 medewerkers en het feit dat je elke dag in elke straat in Nederland komt. Al snel besloot ik: binnen 10 jaar wil ik manager duurzaamheid zijn.

Wauw, wat een ambitie om dat te besluiten. Hoe heb je dat aangepakt?
Na mijn stage ben ik het traineeship gaan doen, waardoor ik allerlei verschillende rollen heb vervuld. Zo heb ik o.a. de elektrische bakfiets gebouwd, die nu al in veel steden rijden en wordt uitgerold in de rest van Nederland. In veel rollen die ik had vond ik zelf een manier hoe ik duurzaamheid erin kwijt kon, maar in één commerciële rol niet. Dat gaf me juist ook weer bevestiging dat ik voor duurzaamheid wilde blijven gaan.

Tip: creëer je eigen kans en leer juist ook van wat niet bij je past

Uiteindelijk werd je programmamanager duurzaamheid Pakketten. Hoe ging dat?
Ik heb altijd in mijn werk er dingen naast gedaan. We hadden één duurzaamheidsmanager en ik deed met haar af en toe projecten in mijn eigen tijd erbij, omdat ik het leuk vond om mee te denken. Toen bleek dat er een rol werd gecreëerd bij de divisie pakketten, ben ik ervoor gegaan én heb ik die baan gekregen. Ik voelde gelijk ‘dit is op mijn lijf geschreven!’ en het werd inderdaad mijn droombaan.

Het lukte je inderdaad om binnen die 10 jaar die duurzame rol binnen PostNL te vervullen. Wat maakte het voor jou je droombaan?
De passie die ik heb voor duurzaamheid én dat ik daar ook nog eens de trekker voor mocht zijn. Ik kom uit een ondernemersfamilie en hou van werk waarin ik kan pionieren. Je weet de stip op de horizon, maar hebt geen idee hoe die weg eruit ziet. Of die weg geasfalteerd is, kronkelend is of met een afslag, dat weet je gewoon niet. Daardoor is elke week weer anders en dat vind ik heel leuk.

Het is ook een rol waarin je een lange adem nodig hebt. Ik heb er zoveel plezier in en juist met oprecht enthousiasme kan je anderen bereiken. Mensen voelen het verschil tussen of je enthousiasme van binnenuit komt of is opgelegd. Ik krijg er zelf veel energie van als ik mensen mee krijg.

Tip: ontdek jouw intrinsieke motivatie, dan voelen mensen je oprechte enthousiasme

Je hebt na al die jaren je droombaan en toch werk je nu ergens anders. Waarom nam je die beslissing?
Ik was helemaal niet op zoek naar een nieuwe baan, maar kreeg een berichtje met een de vacature van de functie die ik nu heb bij de gemeente Delft. Ik had er even naar gekeken, maar daarna weer laten gaan. Een week later zat de functie nog steeds in mijn hoofd en zei ik tegen mijn man ‘misschien moet ik toch maar dat gesprek gaan doen’. Er volgde een heel leuk gesprek en ik voelde weer alsof deze functie op mijn lijf geschreven is. Dat maakte dat ik besloot om de sprong te wagen.

Van grote commerciële organisatie naar een gemeente lijkt me best een stap. Hoe was het om die stap te maken?
Ik volg altijd mijn energie en mijn hart, ook als ik het spannend vind. Ik dacht ook, als dit het niet is kan ik altijd weer na een periode weg gaan. Ik had een stoffig beeld van de gemeente, net als wat ik eerder bij PostNL ook had, maar dat is echt niet meer het geval. Samen met mijn collega’s en de bewoners zitten we heel dicht op het vuur van de energietransitie. Dichterbij kan niet. Gezamenlijk draaien we aan de knoppen die voor alle mensen in Delft invloed hebben. Hier kan ik het echt gaan doen.

Wat heb je voor tips voor mensen die ook een betekenisvolle baan willen zoals jij?
Ga voor jezelf ontdekken waar je écht blij van wordt en waar je talenten liggen. Houd voor een tijdje bij waar je energie van krijgt in je werk. Is dat contact met mensen of met je neus in excel-bestanden zitten? Word je gelukkig van een geplaveide weg of bedenk jij liever zelf de route als je de stip op de horizon ziet? Als je je talent volgt, dan ben ik ervan overtuigd dat je daar energie van krijgt en vrolijk van wordt. En dan word je vanzelf goed in je werk. 

Vivienne interviewden we voor de reeks ‘De betekenisbaan van..’. Binnenkort volgt hier het verhaal van Daan over de stappen die hij in zijn betekenisvolle loopbaan heeft gezet. Stay tuned!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.