De betekenisbaan van.. Stientje van Veldhoven

Als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft Stientje van Veldhoven (48) een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland. Van circulaire economie tot het stikstofdossier en van fietsbeleid tot bodem, het zit allemaal in haar portefeuille. Stientje deelt met ons wat haar drijft om haar werk te doen én geeft 3 tips voor een betekenisvolle carrière.

Als staatsecretaris heb je een hele betekenisvolle rol. Waar houd je je mee bezig?
Ik heb een brede portefeuille. Zo vallen de typische milieudossiers onder mij, met thema’s als gevaarlijke stoffen, luchtkwaliteit en geluid. Maar ik ga ook over elektrische auto’s, openbaar vervoer, circulaire economie en nucleaire veiligheid. Omdat ik zoveel verschillende dossiers heb, is mijn werk daarmee ook heel afwisselend.

Dat kan ik me voorstellen. Hoe ziet een werkdag van jou eruit?
Het is elke dag weer anders. Het ene moment fiets ik mee met een fietstocht van Cycling 4 Climate om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Diezelfde middag ga ik langs bij een rederij om in gesprek te gaan hoe zij over gaan op biogas. Vervolgens teken ik een ICT-pact, waarmee we de productie van laptops duurzamer, circulair en eerlijker willen maken. En naast dit soort werkbezoeken zijn er natuurlijk ook nog debatten in de kamer waar ik bij ben.

Als je terugblikt op de afgelopen jaren als staatsecretaris. Waar ben je dan trots op?
Er zijn meerdere hoogtepunten van ontwikkelingen die we afgelopen jaren met elkaar hebben bewerkstelligd. Zo ben ik trots op het klimaatakkoord wat er ligt, omdat we zijn gekomen tot concrete maatregelen voor een vermindering van 49% CO2-uitstoot. Daarmee zetten we in op een schonere wereld voor nu en in de toekomst.

Daarnaast hebben we een enorme stap gezet door het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes en blikjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Met zoveel mensen hebben we hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen.

Wat drijft jou om het werk te doen wat je doet?
Ik heb twee kinderen en als zij later groot zijn en aan mij vragen “mama, wat heb jij dan gedaan aan het klimaatprobleem?”, dan wil ik kunnen antwoorden dat ik gedaan heb wat ik kon doen. Ik heb de kans gekregen om op een invloedrijke positie te komen en ik vind het belangrijk om die kans dan ook met beide handen aan te grijpen. Dat doe ik dan ook.

Je zegt dat je de kans hebt gekregen. Tegelijkertijd heb je er ook zelf wat voor gedaan om daar te komen. Wat zijn jouw tips voor een betekenisvolle carrière?
Mijn eerste tip is: volg je hart! Er is maar één iemand die kan bepalen wat goed is voor jouw loopbaan en dat ben jij zelf. Zo kreeg ik goedbedoelde waarschuwingen toen ik het ministerie verliet voor een baan bij de EU in Brussel. Het zou niet goed zijn voor mijn carrière in Den Haag. Uiteindelijk heb ik me altijd gericht op het doen van wat ik graag wilde doen en waar ik kansen zag om bij te dragen.

Echt naar jezelf luisteren dus. Wat zou je nog meer aanraden?
Durf de sprong te wagen. Het is heel spannend om een carrière switch of grote stap te maken, maar uiteindelijk kun je vaak zoveel meer dan je denkt. Je gaat daar alleen achter komen door af en toe een stap te zetten buiten je comfortzone.

En wat is je laatste tip?
Die is speciaal voor vrouwen: help elkaar springen! Veel vrouwen hebben de neiging zich steeds maar af te vragen of ze wel voldoende ervaring, skills of kennis hebben voor baan X of Y. Terwijl je juist een stap maakt om opnieuw uitgedaagd te worden. Steun elkaar dus, juist dan!

Stientje interviewden we voor de reeks ‘De betekenisbaan van..’. Binnenkort vind je hier ook het verhaal van Daan Bleichrodt, die zich met Tiny Forests inzet om kinderen in verbinding te brengen met de natuur. 

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.