De betekenisbaan van.. Martje

Als internationaal marketeer bij Rabobank merkt Martje Fraaije (41) dat ze het nut in haar werk mist. Ze zit niet op haar plek, maar wat dan wel? Na een weekend over duurzaamheid en leiderschap komt ze terug met allerlei ideeën over hoe Rabobank kan verduurzamen. Die ideeën legt ze voor aan de directeur duurzaamheid en krijgt zo haar huidige baan als programma manager circulair ondernemen. Een rol die haar heel goed past. Martje deelt haar tips over hoe ze de overstap naar een betekenisbaan aanpakte.

Vertel, wat is de rol die je nu hebt en wat doe je precies?
Ik werk als programma manager circulair ondernemen bij Rabobank. Vanuit mijn rol zorg ik ervoor dat bedrijven die meer circulair willen worden daarbij ondersteund worden met de juiste kennis, een netwerk en financiële oplossingen. We werken met klanten, maar ook lokale accountmanagers kunnen bij ons aankloppen om te sparren over circulariteit. Deze rol past mij heel goed omdat ik bedrijven echt aanzet naar meer circulariteit en zo een betere toekomst.

Hoe ben je bij die baan terecht gekomen?
Ruim 15 jaar geleden kwam ik op de arbeidsmarkt nadat ik organisatieantropologie had gestudeerd. Ik ben aan de slag gegaan als marketeer en werd daarna internationaal marketeer binnen Rabobank. Dat was echt mijn droombaan op dat moment, maar toen ik 29 jaar was stelde ik mezelf de vraag: ”what’s the point?”. Ik voelde geen tevredenheid meer en maakte me druk dat mijn baan zo weinig nut had.

Je wilde meer betekenen in je werk. Hoe kwam je erachter wat je wilde?
Ik heb met een coach een traject doorlopen en ontdekte dat ik heel veel dingen tegelijk wilde in één baan. Ik wilde business development en marketing, coach zijn, als gastdocent iets kunnen betekenen, workshops geven, etc. Het leek iets onmogelijks.

In diezelfde periode kon ik een plek overnemen van een collega voor de Nudge Global Impact Challenge, wat voor mij een life changing weekend werd. Er waren zoveel mensen die zichzelf inzetten voor iets groters dan henzelf. Daar werd ik zo door geraakt. Wat me ook triggerde is dat de oprichter Jan van Betten aan het einde van het weekend zijn team bedankte op het podium en daar zichtbaar geraakt door was. Ik had dat nog nooit bij iemand gezien in een werkcontext. Zo kan het dus ook, realiseerde ik me.

Je zag dat je je in werk ook kan inzetten voor een betere wereld. Wat deed je daarmee?
Toen ik terugkwam had ik zoveel ideeën over hoe Rabobank kon verduurzamen. Ik had gelijk voor ogen wat we met klanten konden doen, zag voor me hoe we accountmanagers konden betrekken, hoe de tone of voice kon zijn en hoe we dit gingen aanpakken. Met al die ideeën ben ik uiteindelijk naar onze directeur duurzaamheid gegaan. Ik heb tegen hem gezegd dat als hij wilde dat de Rabo ging verduurzamen, dat we dat op deze manier konden doen. En daarna zei ik: “Dit is wat ik wil doen. Heb je ook een baan voor me?”.

Tip: volg je eigen enthousiasme en ga stap voor stap

Je nam initiatief en vroeg letterlijk om een baan. Hoe werd daar op gereageerd?
Positief! De directeur duurzaamheid gaf aan dat er op dat moment niet direct een baan was, maar een half jaar later waarschijnlijk wel. De baan werd inderdaad gecreëerd, ik solliciteerde erop en kreeg de plek.

Het klinkt alsof het je heel makkelijk af ging. Klopt dat?
Eigenlijk wel ja. Het hielp dat ik toentertijd lid was van Jong Rabo en daar voorzitter was van de duurzaamheidscommissie. Vanuit die rol organiseerde ik allerlei events en leerde ik de directeur duurzaamheid ook vanuit die hoedanigheid kennen.

Er waren veel mensen die solliciteerden op de functie. Ik kreeg uiteindelijk de rol zonder dat ik de juiste studieachtergrond had. Wat ik meenam was mijn ervaring als marketeer. Ik had laten zien dat ik een onbekend thema als internationaal bankieren op de kaart had gezet. Nu ging ik hetzelfde doen, maar dan voor duurzaam bankieren. Dat haakje heeft me geholpen.

Hoe heb je het aangepakt om duurzaamheid op de kaart te zetten?
De eerste paar jaar heb ik me gericht op de mensen die iets met circulariteit wilden, waar de energie zat om iets te gaan doen. We hebben  de Circulair Ondernemen Challenge opgezet, waarbij we bedrijven ondersteunen om een circulair actieplan op te stellen. Vooraf hebben we bij klanten aangegeven dat het een reis is waarvan we niet precies wisten waar die zou eindigen. We wilden juist samen pionieren en ontdekken wat circulair ondernemen vraagt van klant en bank.

Tip: richt je op mensen die óók willen

Waar zie je uitdaging in je werk?
Een paar jaar geleden kwam bij mij het besef dat de kennis, technologie en het geld wel aanwezig is, maar dat er uiteindelijk meer nodig is voor circulair succes. Het gaat te weinig over de mens, gedrag en leiderschap. Door dit inzicht besloot ik een coachopleiding te doen en bij het Bert Hellinger Instituut een opleiding ‘Systeemdynamiek in organisaties’ te volgen. In ons programma hebben we nu ook een onderdeel systemisch leiderschap toegevoegd.

Het komt over alsof het je heel natuurlijk af gaat. Klopt dat?
Ja dat klopt op zich wel. En toch blijft mijn werk ook elke keer spannend. Het is geen voorgekauwd pad. Ik merk dat ik het beste vaar door mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme te volgen en dan gewoon te beginnen en stap voor stap aan de slag te gaan.

Een voorbeeld is dat ik na een leiderschapsreis met Foundation for Natural Leadership werd gevraagd om ook facilitator te worden. Ik merkte dat ik dat heel graag wilde doen naast mijn werk, maar merkte ook dat ik daar nog niet klaar voor was. Inmiddels is het moment daar en ga ik in 2022 naar de Alpen om een leiderschapsprogramma te begeleiden. Dat kwam niet in één keer, maar ging echt stap voor stap.  

Professionals die bij ons aankloppen staan geregeld voor de keuze of ze in hun huidige organisatie blijven om daar een verschil te maken of juist de stap te nemen buiten hun organisatie. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Ik zou binnen mijn eigen organisatie op zoek gaan naar de ambities op het gebied van duurzaamheid. Wat zijn die ambities en worden ze doorleefd? En natuurlijk kijken naar wat jij daar dan in kunt betekenen? Als blijkt dat er weinig mogelijkheden zijn begrijp ik wel dat je dan naar een andere organisatie gaat kijken. Ondertussen denk ik wel dat elke organisatie hiermee bezig is of zou moeten zijn dus dat er altijd kansen zijn.

Welke tips heb jij voor mensen die net als jij een betekenisvolle baan willen?
Ga je verdiepen in duurzaamheid, zodat je kennis of ervaring krijgt. Je kunt veel boeken lezen, naar workshops gaan of een opleiding volgen. Het helpt om zo de inhoud echt te internaliseren. Dat maakt dat je van toegevoegde waarde kan zijn voor de plek waar je komt.  

Het helpt ook om mensen om je heen te verzamelen. Zo was mijn ervaring in de duurzaamheidscommissie van Jong Rabo heel waardevol om onder andere in contact te komen met sprekers en experts, waar ik veel van leerde.

Tot slot, ik heb gemerkt dat wanneer je iets anders wilt, dit vaak vraagt om er werk van te maken. Het vraagt een investering om ergens anders te komen dan waar je nu zit. Je moet het dus echt willen. En als je het echt wilt, dan kan het.

 Martje interviewden we voor de reeks ‘De betekenisbaan van..’. Binnenkort volgt weer een nieuw interview over de stappen die je richting een betekenisvolle loopbaan kunt zetten. Stay tuned!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.