De betekenisbaan van.. Marlous

Als student reisde Marlous van der Veen (30) naar Alaska wat een hoop met haar deed. Met eigen ogen zag de ze gevolgen van klimaatverandering en besloot in haar studie meer te focussen op de klimaat en energietransitie. Een betekenisvolle carrière ontvouwde zich waarin ze in verschillende rollen impact maakte die bij haar paste. Inmiddels werkt Marlous als strateeg en programmamanager bij SVn. Benieuwd naar de stappen van Marlous? Ze deelt haar verhaal over haar impactvolle carrière.

Laten we beginnen bij het werk wat je nu doet. Wat is je rol bij SVn?
SVn staat voor Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en is een stichting zonder winstoogmerk die gelooft dat beleidsdoelstellingen gerealiseerd kunnen worden door financiële instrumenten in te zetten voor maatschappelijke impact. Concreet betekent dat dat we samen met verschillende partijen, landelijk en lokaal, publiek en privaat, financiële producten ontwikkelen en uitvoeren om mensen verder te helpen op het gebied van volkshuisvesting (denk bijvoorbeeld aan de Starterslening). Ook dragen we bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving (bijvoorbeeld door het aanbieden van aantrekkelijke leningen voor het verduurzamen van woningen of het helpen van energiecoöperaties).

Hier ben ik strateeg en programmamanager energietransitie. Zo werk ik nu aan verschillende nieuwe producten om overheden te helpen met het verwezenlijken van hun eigen doelen om de energietransitie te versnellen.

Wanneer kwam voor jou het realisatie moment dat je een betekenisvolle bijdrage wilde leveren in je werk?
Ik heb planologie gedaan als studie en daarin was ik bezig met de leefomgeving van anderen. Iedereen moet mee kunnen doen in een gebied of wijk. Dat is een maatschappelijk goed. Twee jaar voordat ik afstudeerde, ben ik in Alaska geweest. Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt, want daar zag ik heel duidelijk de effecten van klimaatverandering. Dorpen en mensen moesten verplaatst worden, er was water problematiek, etc. Daardoor viel het kwartje: die fijne leefomgeving waar ik op mijn studie over leerde, wordt direct bedreigd door een groot probleem. Het heeft me aangezet om in het vervolg van mijn studie meer te focussen op klimaat en de energietransitie.

Je kreeg je eerste baan als trainee bij netbeheerder Enexis. Hoe kwam je daar terecht na je studie?
Mijn scriptie schreef ik over de rol van energiecoöperaties in de energietransitie. Hiervoor sprak ik met allerlei verschillende partijen over het energiesysteem, van ministeries tot commerciële energiepartijen. Ik merkte dat maar weinig partijen en mensen konden uitleggen hoe het energiesysteem echt in elkaar zat. Dat intrigeerde me en ik werd nieuwsgierig naar hoe het systeem werkte. Daarmee vond ik het logisch om bij een netbeheerder aan de slag te gaan. Wat ik precies wilde bijdragen wist ik nog niet goed en een traineeship bood me de kans om veel verschillende rollen te proberen.  

Tip: vind plekken waar je kunt proberen

Waar kwam je achter door die verschillende rollen te proberen?
Ik ontdekte dat ik echt wil begrijpen wat er speelt en ik wil echt met de inhoud van de benodigde veranderingen bezig zijn. Ik word blij van mijn werk als er niet gelijk een voorgeschreven oplossing is. Dat is juist soms natuurlijk ook gewoon frustrerend, maar ik kan er echt van genieten om samen te puzzelen aan een passende oplossing.  Daarnaast vind ik het belangrijk dat het niet blijft bij onderzoeken en ontdekken, maar dat het ook lukt om iets te doen met hetgeen ik ontdek. Ik wil toewerken naar een tastbaar resultaat. Na mijn laatste trainee-opdracht heb ik gewerkt op de innovatieafdeling en vanuit daar kon ik de overstap maken naar de strategie afdeling als MVO manager.

Dat is een flinke stap, in korte tijd van trainee naar MVO manager. Dat gebeurt niet zomaar lijkt me, hoe kwamen ze bij jou terecht?
In de tijd dat ik werkte als innovator, werden de eerste scheurtjes in het energiesysteem duidelijk en kwam de houdbaarheid van de toen normale werkwijze in het geding. Ik hield me bezig met hoe Enexis zich zou moeten verhouden tot de veranderende energiesector en vooral de ruimtelijke en institutionele impact van die veranderende rol. Met een aantal anderen heb ik toen een eerste aanzet gedaan van duurzame gebiedsontwikkeling. Zo kreeg ik intern het ‘groene’ label op dat ik van de duurzaamheid was. De rol als MVO manager kwam op mijn vizier toen ik hoorde dat de toenmalige MVO manager op zoek was naar vervanging tijdens een zwangerschap. Uiteindelijk werd dat geen tijdelijke rol, maar vaste plek.

Tip: volg je nieuwsgierigheid

Een label ‘duurzaamheid’ behalen dus en dat opent deuren?
Haha, dat klopt. Het helpt daarin dat ik mijn eigen interesse volg. Ik ben misschien ook wel een beetje irritant: ik bijt me echt ergens in vast . Ik vind soms iets waar ik verbaasd over ben en ga dan vervolgens met anderen erover in gesprek. Zo realiseren collega’s ook dat iets niet werkt en dan concluderen we dat we daar iets aan moeten doen. Daarnaast vind ik het ook leuk om transparant te zijn over mijn werk en ik zoek mogelijkheden om erover te communiceren, bijvoorbeeld intern op intranet of juist extern via LinkedIn.

Uiteindelijk koos je om te vertrekken bij Enexis. Wat maakte dat je die keuze maakte?
Toen ik nog bij Enexis werkte, ben ik begonnen aan een MBA programma. Ik zat op de strategieafdeling en zag allerlei organisatiemodellen en frameworks voorbij komen waar ik veel meer over wilde leren. In het programma merkte ik dat ik meer in de praktijk wilde ontdekken over onderdelen als marketing, accountancy, etc. Alleen binnen een organisatie als Enexis heb je voor zulke aspecten altijd specialisten in huis. Ik was dus zoekende naar hoe ik dat ook meer kwijt zou kunnen in mijn werk. Per toeval kwam ik in gesprek met Kickstad en het sprak me aan dat ze naast werken voor opdrachtgevers óók als collega’s samen bouwen aan hun bedrijf. Daar kon ik dus ook meer leren over de aspecten van een bedrijf en tegelijkertijd in opdrachten verder werken aan duurzame gebiedsontwikkeling.

Hoe was je tijd bij Kickstad?
In mijn werk bij Enexis deed ik alles voor het eerst en dat was soms best zoeken. Ik vond het heel leuk om te merken dat ik bij Kickstad kon putten uit mijn ervaring voor de verschillende opdrachten. Dat heeft me vertrouwen gebracht. Tegelijkertijd vond ik het ook moeilijk dat ik met allerlei verschillende opdrachtgevers werkte die op hetzelfde moment allerlei dingen wilden. Door verschillende factoren heb ik in die periode heel hard gewerkt en merkte ik dat ik niet genoeg voldoening kon halen uit de resultaten van dat harde werk. Ik vond het lastig om te concluderen, maar na ongeveer drie maanden merkte ik dat dit niet de baan voor mij was.

Kan me voorstellen dat het lastig is om in de eerste paar maanden van een nieuwe baan te concluderen dat die plek het niet is. Hoe ging je daarmee om?
Ik ben het gesprek aan gegaan op mijn werk en we hebben samen gekeken naar hoe het verder kon. Vervolgens ben ik rustig rond gaan kijken en werd uiteindelijk benaderd door SVn voor mijn huidige functie. Het vinkte een hoop van mijn wensenlijstje af: aan de slag met mijn studieachtergrond in de vorm van volkshuisvesting, met een koppeling aan verduurzaming en de energietransitie, weer in een meer strategische rol en werken in een maatschappelijke organisatie met één duidelijke missie. Een plek dus waar ik comfortabel ben op het thema wat betreft inhoud, maar wel weer een setting waarin ik nog veel te leren en te ontdekken heb: de financiële sector.

Tip: neem jezelf mee naar je werk

Wat drijft jou in je werk?
Ik vind de wereld zoals het nu heel mooi en tegelijkertijd geloof ik dat de wereld nóg mooier zou kunnen zijn. Er zijn grote maatschappelijke uitdagingen, maar ik heb goede hoop dat daar oplossingen voor te vinden zijn. Ik heb daarin sterke idealen en vind het heel vet dat ik middels mijn werk bijdraag aan een leefbare toekomst. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat de energietransitie voor iedereen is. Berichten over energiearmoede in Nederland dat is gewoon tranentrekkend. Dat zou toch niet moeten kunnen?!

Welke tip heb jij voor mensen die net als jij een impactvolle loopbaan willen?
Ik werk met veel mensen die iets met duurzaamheid doen in hun werk en als er één ding is wat me opvalt is dat zij zichzelf meenemen naar hun werk met hun eigen principes en hun eigen idealen. Ze dragen uit waar ze voor staan. Daarvoor is het dus essentieel als je weet waar je voor staat. Ontdek wie je bent, neem jezelf mee en spreek je uit! Daarvoor hoef je niet meteen een grootse carrièreswitch te maken: groots denken, klein beginnen helpt om erachter te komen of een impactvolle job iets voor je is.

Marlous interviewden we voor de reeks ‘De betekenisbaan van..’. Binnenkort volgt weer een nieuw interview over de stappen die je richting een betekenisvolle loopbaan kunt zetten. Stay tuned!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.