De betekenisbaan van.. Marlot

Terwijl de carrière van Marlot Kiveron (31) door haar omgeving werd gezien als succesvol, merkte ze zelf dat ze voldoening in haar werk miste. Ze begon zichzelf ‘te ontrafelen’ en kwam er zo achter dat ze als duurzaamheidsmanager aan de slag wilde. Binnen haar werk bij Ace & Tate zag ze mogelijkheden, ze stelde een duurzaamheidsstrategie op en creëerde een nieuwe rol. Inmiddels werkt ze als Sustainability Lead bij Otrium. Marlot deelt haar verhaal over de stappen in haar betekenisvolle carrière.

In het kort, hoe heeft je carrière er tot nu toe uit gezien?
Ik heb commerciële economie gestudeerd aan de HvA en wilde altijd de mode-industrie in. Daarom heb ik stage gelopen bij Amsterdam Fashion Week en schreef ik mijn scriptie bij Tony Cohen. Ik zag daar al hoe vluchtig de kledingindustrie is met steeds nieuwe collecties, waardoor de waarde van items in korte tijd minder wordt. Een zorgwekkend systeem. Na mijn studie heb ik gewerkt bij Suitsupply en Ahold, waarna ik uiteindelijk bij Ace & Tate in het supply chain team terecht kwam.

Wanneer kwam je erachter dat je een betekenisvolle bijdrage wilde leveren in je carrière?
Als mensen hoorden waar ik werkte en had gewerkt, zeiden ze altijd ‘Oh wat gaaf’. Vooral omdat de bedrijven waar ik werkte bekend waren bij het grote publiek, een hoge ‘verjaardagsscore’. Mijn carrière ging gestaag, ik maakte stappen en dat werd gezien als succesvol. Ik had altijd gedacht dat als je succesvol zou zijn, dat je daar dan een gevoel van voldoening bij zou krijgen. Maar dat had ik niet helemaal. Hoewel ik het heel leuk had bij Ace & Tate, voelde het ook leeg als ik aan het einde van het jaar complimenten kreeg dat ik de marge had verbeterd.

Ondertussen was ik thuis bewust bezig met vintage kleding, afval scheiden etc. Ik kwam erachter dat wat ik persoonlijk deed en wat ik zakelijk deed ver uit elkaar lag. Toen ben ik mezelf gaan ontrafelen. Hoe wil ik me voelen in mijn werk? In hoeverre kan ik impact maken? Waar wil ik heen en hoe ga ik daar komen?

En waar kwam je achter?
Ik kwam erachter dat het mijn missie is om het gat te dichten tussen commercie en het maken van positieve impact, daar voel ik me veel beter bij! De rol van duurzaamheidsmanager sprak me aan en ik kwam erachter dat ik daar nog veel dingen voor miste om die rol te kunnen vervullen: ik had geen netwerk in het de duurzaamheidssector, ik wist niet wat de juiste bronnen zijn om informatie vandaan te halen en ik miste bepaalde skills.

Tip: benader via LinkedIn mensen die een baan hebben zoals jij die wilt. Vraag hen hoe ze daar terecht zijn gekomen, wat voor boeken ze interessant vonden en wat ze nog meer lezen.

Toen je inzag wat je miste voor een rol als duurzaamheidsmanager, wat deed je toen?
Ik ging allerlei duurzaamheidsmanagers via LinkedIn benaderen voor een kop koffie. Ik vroeg hen hoe ze op die functie terecht waren gekomen, wat ze hebben gestudeerd, wat voor boeken ze interessant vonden, wat voor artikelen en nieuwsbrieven ze lazen. Dat gaf me een hoop inzichten. Ik heb toen een aantal cursussen gevolgd en begon elke maand een boek gerelateerd aan duurzaamheid te lezen. Dat doe ik nog steeds.

Hoe zorgde je ervoor dat je daar ook in je werk meer mee ging doen?
In de rol die ik toen had, schakelde ik met de CEO en founder van Ace & Tate, Mark de Lange. Hij las over Patagonia en was geïnspireerd door Yvon Chouinard. Ik ging met hem en anderen continu de dialoog over duurzaamheid aan. Ik zag bijvoorbeeld bij leveranciers dat 80% van het materiaal afval was en dan vroeg ik ‘kunnen we daar iets mee?’. Uiteindelijk besloot ik om een duurzaamheidsstrategie te schrijven en te kijken of ik er een rol voor kon creëren.

Tip: als je andere taken in je werk wilt doen, is het lastigste hoe je ervoor zorgt dat je huidige werkzaamheden worden overgenomen. Maak duidelijke afspraken met je manager over wat je wanneer overdraagt.

En ondertussen had je nog je normale baan?
Ja, ik heb langere tijd een duorol gehad, wat het wel zwaar maakte. Op een gegeven moment heb ik aangegeven dat we de investering moesten maken om mijn tijd helemaal vrij te maken voor duurzaamheid als we echt een voorloper wilden zijn. Die ruimte kreeg ik.

Nu word ik zelf regelmatig benaderd door anderen die vragen hoe ze duurzaamheidsmanager kunnen worden. Het lastigste is hoe je ervoor zorgt dat jouw werkzaamheden worden overgenomen door iemand anders. Ik adviseer anderen dat ze daar duidelijke afspraken over maken met het management, zodat het niet steeds vooruit wordt uitgeschoven.

Wat maakte dat het voor jou tijd was voor een volgende stap?
Ik heb uiteindelijk bijna 6 jaar bij Ace & Tate gezeten. Ik had een paar dingen die ik echt graag wilde realiseren, waaronder B Corp worden en een circulair businessmodel opzetten. De meeste van die doelen waren op een gegeven moment behaald of zouden behaald gaan worden, waardoor ik minder uitdaging had. Het begon te kriebelen en in diezelfde periode werd ik door verschillende organisaties benaderd op LinkedIn.

Hoe maakte je uiteindelijk uit al die organisaties de keuze voor Otrium?
Eerst zocht ik naar een grote organisatie waar ik een manager zou hebben die meer weet over duurzaamheid en het managen van grote groepen stakeholders. Gaandeweg kwam ik erachter dat die grote organisaties vaak bezig zijn met duurzaamheid in de randvoorwaarden in plaats van in de kern. Dat matcht niet met mijn eigen filosofie.

De purpose van Otrium is om ervoor te zorgen dat alle kleding die is geproduceerd ook daadwerkelijk gedragen wordt – ‘resourceful’. Otrium gaat voor circulariteit en wil tegelijkertijd bijdragen aan bewustwording. Modemerken met data ondersteunen met als doel een meer bewuste productie. Dat is een uitdaging waar ik energie van krijg.

Tip: reflecteer minstens één dag peer jaar op waar je staat en wat je wilt uitbouwen. Zo blijf je zien welke bijdrage je wilt leveren.

Tot slot, wat is jouw tip voor mensen die ook betekenis in hun baan willen?

Ontrafel jezelf! Wat betekent een betekenisvolle baan voor jou? Hoe voel je je dan? Wat lever je dan op? Hoe ziet een week, een dag of een jaar er ongeveer uit en waar houd je je dan mee bezig? Allemaal vragen die jou helpen om je eigen ambitie te snappen. Bekijk vervolgens wat jouw toegevoegde waarde is en hoe je dit kunt combineren met waar jij energie van krijgt.

En als laatste tip: plan elk jaar minstens één dag in om te reflecteren op waar je staat, wat je hebt geleerd en wat je wilt uitbouwen. Die reflectie zorgt ervoor dat je op langere termijn patronen ziet over wat jij wilt in je carrière, en daar ook naar kunt handelen.

Marlot interviewden we voor de reeks ‘De betekenisbaan van..’. Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe verhalen en wil jij meer tips ontvangen voor een betekenisvolle carrière? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.