De betekenisbaan van.. Daan

Als consultant werkte Daan Smits (35) jarenlang bij internationaal strategy-consultant Boston Consulting Group. Omdat hij zich volledig wilde richten op duurzaamheid en een operationele rol wilde, zegde hij zijn baan op en voerde zo’n 80 gesprekken met bekenden en onbekenden die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Het bracht hem veel zelfinzicht en uiteindelijk een nieuwe baan met impact bij Mosa Meat. Daan deelt zijn verhaal over zijn zoektocht naar een betekenisvolle baan.

Wat doe je nu bij Mosa Meat?
Mosa Meat is een food technologiebedrijf op het gebied van kweekvlees, met als doel vlees naar de markt te brengen dat minder negatieve impact heeft op het milieu en dierenwelzijn. Als Operational Development Lead ben ik verantwoordelijk ben voor de fysieke uitbereiding van het bedrijf. Denk daarbij aan het vergroten van de onderzoeksfaciliteiten die er nu zijn, maar ook het bouwen van onze fabrieken. Hoewel ik vanuit mijn ervaring als consultant binnen Mosa Meat ook meedenk met strategische vraagstukken, was ik voor mijn nieuwe baan heel duidelijk op zoek naar een operationele rol.

Waarom wilde je graag een operationele rol?
Ik merkte dat ik in mijn vorige baan veel strategieopdrachten deed en daarna de vraag had “maar hoe gaan we dit nu écht realiseren?”. Ik wilde dichter bij de actie zitten en aan de knoppen kunnen draaien. Ik heb bij BCG mijn analytische vaardigheden sterk ontwikkeld, maar uiteindelijk heeft het ook oefening nodig om plannen om te zetten in actie. Ik wilde op tijd de overstap maken naar de operatie, anders gelooft niemand meer dat je echt iets voor elkaar kan krijgen.  

Wanneer besloot je dat het genoeg was bij BCG?
Ik heb bij BCG veel geleerd, had veel leuke collega’s en heb aan interessante projecten gewerkt, veelal in de maakindustrie. Dat heeft me voorbereid op mijn huidige rol. Ik wilde me echter volledig op duurzaamheid richten en dat kon bij BCG maar voor 50% van mijn tijd, waarvoor ik ook nog veel zou moeten reizen. Dat kostte me teveel energie en was lastig met thuis te combineren. Gecombineerd met de wens om in de operatie te zitten, was dat de reden om na 8 jaar weg te gaan bij BCG.

Je besloot te stoppen met je baan, hoe ging je verder?
Al vrij snel ben ik met veel mensen gaan praten. Ik kreeg veel energie als ik mensen sprak die bij innovatieve en snelgroeiende, kleine bedrijven werkten. Door de gesprekken werd het voor mij duidelijker wat echt de kern was van waar ik aan wilde bijdragen. Daarnaast kreeg ik ook meer inzicht in de randvoorwaarden voor mijn werk.

Wat mij opviel is dat mensen die de wereld beter willen maken onwijs enthousiast zijn om je te helpen, door hun ervaringen te delen, je te linken met anderen en je te wijzen op vacatures. Daarnaast heb ik ook zelf mensen op LinkedIn benaderd, bijvoorbeeld op basis van overzichten van relevante bedrijven (zie bijvoorbeeld Impactview van Paul Musters). Het resultaat was dat ik in een paar maanden zo´n 80 gesprekken voerde, ook met veel mensen die niet meteen een baan voor me hadden.

Tip: ga in gesprek met anderen om te ontdekken wat je wilt én kansen te zien

En hoe vervolgde je je zoektocht?
Ik ontdekte dat ik bij een kleiner bedrijf wilde werken en merkte dat het vaak wat tijd kostte voordat ze ook daadwerkelijk een plek voor mij hadden. Ik besloot daarom om voor mezelf “tijd te kopen” door als zelfstandige duurzaamheid-gerelateerde opdrachten te doen. Vanuit mijn ervaring bij BCG ging dat redelijk makkelijk en dat gaf me de ruimte om langer en specifieker te zoeken naar een baan met impact.  

Wat was voor jou belangrijk in de zoektocht naar een nieuwe baan?
Ik ben er van overtuigd dat je met je werk veel meer impact kan hebben dan met het aanpassen van je levensstijl, wat je natuurlijk ook moet doen. Om die impact te maximaliseren, wilde ik werken in een grote markt, met veel verbeterpotentieel, waar nog relatief weinig aandacht voor is. Zo is de markt voor duurzame energieopwekking heel erg groot, maar zal mijn bijdrage daarin klein zijn omdat de energietransitie al veel aandacht krijgt. Het boek ‘Doing good better’, van William Macaskill heeft me geholpen om er op deze manier naar te kijken.

Deze focus op maximale impact was dus belangrijk in je zoektocht. Wat ontdekte je nog meer?
Voor mij was het belangrijkste inzicht dat ik me eerst moest richten op wat voor werk ik leuk vind en vervolgens te kijken op welk duurzaamheidsthema ik met dat type werk een positieve bijdrage kan leveren. Ik vind bijvoorbeeld de maakindustrie en fabrieken bouwen interessant. Bij Mosa Meat kan ik daar de hele dag mee bezig zijn terwijl het ook nog bijdraagt aan een betere wereld.

 

Tip: bepaal op welke plek en in welke sector jouw marginale bijdrage het grootst is

Hoe kwam je uiteindelijk bij Mosa Meat terecht?
De vele gesprekken die ik voerde met mensen werden met regelmaat toch sollicitatiegesprekken. Soms werd het een tijdelijke opdracht als zelfstandige en uiteindelijk bracht het ook mijn huidige baan. Al vrij vroeg in het proces kwam ik in gesprek met mijn huidige werkgever en daar was een duidelijke klik en zag ik het grote potentieel voor impact. Het duurde even voordat er ruimte was om mij aan te nemen en toen die er eenmaal was, voelde ik aan alles dat het goed zat. Zo’n beslissing maak ik echt op intuïtie.

Waar komt jouw drive vandaan om je voor een betekenisvolle organisatie in te zetten?
Het is er met de paplepel ingegoten om dankbaar te zijn voor de welvaart waarin ik ben opgegroeid in vergelijking met de rest van de wereld. Mijn ouders benadrukten dat de dingen die we deden niet voor iedereen waren weggelegd. De expliciete trigger was een vrijwilligersproject in Zuid Amerika waar ik met kansarme kinderen werkte. Sindsdien heb ik me altijd ingezet voor anderen en de samenleving. Al denk ik dat je niet perse zo’n drive nodig hebt om uiteindelijk in een betekenisvolle organisatie te werken.

Je hebt geen drive nodig voor een impactvolle baan, zeg je. Hoe zie jij dat dan?
Ik denk dat de drempel om over te stappen naar een betekenisvolle baan nog nooit zo laag is geweest. Er zijn volop banen beschikbaar waar je echte positieve impact kan hebben, bij grote en kleine bedrijven, waar je goed kan verdienen, veel kan leren, door kan groeien en met enthousiaste mensen kan werken. Zo’n baan geeft ook nog eens veel meer voldoening; ik ga elke dag met plezier aan het werk.

Mensen zullen zeker een drempel voelen om van baan te wisselen, maar áls je dat dan doet, maak dan de overstap naar een bedrijf met impact. Ik geloof dat echt iedereen iets kan toevoegen. Ik durf zelfs de weddenschap aan te gaan dat er er voor elke vaardigheid te verzinnen is hoe je daarmee kan bijdragen aan een betere wereld.

Tip: benut de kansen die er zijn om impact te maken.

Heb je nog tips voor mensen die ook een impactvolle baan willen zoals jij?
Vertel aan anderen dat je de stap naar een betekenisvolle baan wilt maken, want je weet niet wie in je omgeving je daarmee kan helpen. Er zijn altijd wel mensen die je aan iemand kunnen linken of die bedrijven kennen die mogelijk iets voor je zijn. Daag jezelf uit om eens aan 10 mensen in je omgeving te vertellen wat jij wilt met je werk en kijk wat er dan gebeurt. En als je de stap nog te groot vindt, begin dan met het maken van een lijstje van interessante bedrijven en contacten die je tegenkomt. Dat helpt je om met mensen in gesprek te komen wanneer je daar klaar voor bent.

Daan interviewden we voor de reeks ‘De betekenisbaan van..’. Binnenkort volgt hier weer een nieuw verhaal over een professional en de stappen die diegene in zijn of haar betekenisvolle loopbaan heeft gezet. Stay tuned!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.