Blog – Zonder inhoudelijke kennis toch een duurzame baan

Blog – En dan ben je opeens je baan kwijt. Even schrikken, maar ook een goed moment om te bezinnen. Wat wil ik? Wat kan ik? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Waar kom ik mijn bed voor uit? Dat bleek een baan te zijn binnen de duurzame sector. In dit blog deel ik je hoe ik de overstap maakte van een baan in de culturele sector naar een baan met duurzame impact.

Vanaf 2002 was ik actief in de culturele sector. Eerst 17 jaar als cultuurscout en daarna als directeur van een stichting voor cultuurparticipatie- en educatie. Deze laatste functie was niet zoals ik mij deze had voorgesteld en daar bovenop kwam een subsidiestop vanuit de gemeente. Dit laatste betekende dat ik voor het eerst in mijn werkzame leven werkeloos werd. Wat nu? Als alleenstaande moeder met een hypotheek was dit geen droomscenario. Ik dook meteen in allerlei vacaturesites, op zoek naar een baan.

Vacatures, vacatures
De eerste vacatures die ik bekeek waren allemaal voor banen in de culturele sector. Ik was daar bekend mee, had er een groot netwerk en ik vond kunst en cultuur nog steeds belangrijk. Wat mij wel helder was, was dat ik geen leidinggevende functie meer wilde. Het directeurschap was mij slecht bevallen, dus ik ging op zoek naar functies als beleidsadviseur- of medewerker. Ik werd via meerdere mensen uit mijn netwerk op de vacature voor Beleidsadviseur Cultuur gewezen. Mijn sollicitatiebrief ging al snel de deur uit.

Ondertussen bleef ik echter onrustig. In mijn privéleven was ik graag duurzaam bezig. Zuinig met water, geen milieubelastende schoonmaak- en verzorgingsproducten, afval scheiden etc. Zeker met een kind besef je nog meer dat we zuinig moeten zijn op deze planeet. Iedere duurzame actie is er één. Wat zou het mooi zijn als ik dit door kon trekken in een baan. Ik had geen idee hoe dit aan te pakken, want inhoudelijk wist ik weinig van zonne-energie, hybride waterpompen en meer van dit soort zaken. Wie zat er op mij te wachten binnen deze sector?

De juiste vragen
Via LinkedIn kwam ik een bericht tegen van BetekenisBaan. Je kon een Groei Gesprek aanvragen. Een gratis gesprek om je op weg te helpen naar een baan waarin je meer betekenis ervaart met betrekking tot maatschappelijke en duurzame vraagstukken. En zo had ik kort daarna een afspraak met Marieke Jacobs van BetekenisBaan. Een leuk gesprek waarin Marieke eigenlijk geen moeilijke vragen stelde, maar wel de juiste. En zo kwam ik er achter dat ik eigenlijk een baan zocht die gelinkt was aan mijn oude werk als cultuurscout. Een baan waarin bewonersparticipatie een grote rol speelt, maar dan binnen de duurzaamheid.

In de week die volgde vond ik een vacature: Projectleider Duurzaamheid. In de omschrijving stond niets over inhoudelijke kennis, maar wel dat ze zochten naar iemand die ervaring had met het werken met bewoners en het opzetten van projecten. Dit klonk als een functie die aansloot bij wat ik kon en wilde, maar ik was niet meteen overtuigd. Ik besloot dus eerst te bellen. Gedurende het gesprek bleek dat passie voor het milieu en klimaat een plus was, maar dat ze vooral zochten naar iemand die ervaring had met participatieprojecten. Inhoudelijke kennis was geen vereiste.  Ik werd ontzettend enthousiast en besloot ook hier te solliciteren.

De juiste keuze maken
Ondertussen had ik een uitnodiging voor een gesprek voor de functie van Beleidsadviseur Cultuur ontvangen. Ook voor de functie van Projectleider Duurzaamheid mocht ik op gesprek komen. Binnen 1 week kreeg ik van beide werkgevers het bericht dat ik aangenomen was en ik had dus de luxe te kunnen kiezen. Het was geen eenvoudige keuze. Ik heb de plussen en minnen van beide functies op een rijtje gezet en heb er met mijn partner en enkele vrienden over gesproken. Uiteindelijk heb ik niet gekozen voor de bekende sector en het hoogste salaris, maar voor passie en een stap in een nieuwe richting.

Sinds 1 september ben ik werkzaam als Projectleider Duurzaamheid bij de gemeente Krimpen aan de IJssel. Ik ga met ontzettend veel plezier naar mijn werk en leer iedere dag weer nieuwe dingen. Het verliezen van mijn baan bleek een geluk bij een ongeluk.

Geen inhoudelijke kennis nodig
Ook zonder inhoudelijke kennis kun je een leuke baan vinden binnen de duurzame sector. Jouw kennis en ervaring komt waarschijnlijk bij diverse functies goed van pas. Zoek uit waar je warm voor loopt en pak de telefoon zodra je een vacature ziet. Zelfs als je denkt dat je niet geschikt bent.

Wil jij net als Jolanda ook een betekenisvolle loopbaan? Meld je aan voor een gratis Groei Gesprek. Elke week selecteren we een professional voor een gratis gesprek, waarin we minstens 2 concrete tips delen voor het vervolg van jouw betekenisvolle loopbaan. 

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.