Blog – Zo vond ik een leuke en impactvolle baan in lijn met mijn missie

Al langere tijd miste ik de toegevoegde waarde van mijn werk aan de maatschappij. De coronapandemie gaf me het zetje dat ik nodig had. Het was tijd voor verandering! Maar er spookten allerlei vragen door mijn hoofd: Wat wil ik dan wél? Heb ik wel de juiste achtergrond? Ik schakelde hulp in van verschillende mensen, ontdekte wat ik wél wilde met mijn werk en vond dankzij vertrouwen en geduld een betekenisvolle baan bij MVO Nederland. Een plek waar ik voor het eerst energie krijg van mijn werk. In dit blog deel ik hoe ik die baan vond.

De eerste jaren van mijn carrière werkte ik als business consultant. Ik hielp teams en afdelingen om processen te optimaliseren en op een Agile manier te werken. Ik kon een deel van mijn drive voor een duurzamere wereld kwijt bij het interne team dat werkte aan verduurzaming van het eigen consultancy bureau, maar 90% van mijn tijd spendeerde ik aan het efficiënter maken van bedrijven zodat aandeelhouders meer geld konden verdienen. Dat begon me steeds meer tegen te staan.

Tegelijkertijd hielden allerlei belemmerende overtuigingen me tegen om de stap te zetten naar een impactvolle baan. Zo dacht ik bijvoorbeeld dat ik niet genoeg over duurzaamheid wist en dat er niet genoeg duurzame banen waren. Daarnaast was ik als “young professional” heel hard bezig met mezelf bewijzen. Achteraf gezien in een rol die me niet goed paste.

De pandemie gaf het zetje
De coronapandemie gaf het zetje dat ik nodig had. Na een aantal maanden thuiswerken merkte ik dat het vooral de leuke randvoorwaarden waren geweest die ervoor zorgden dat mijn werk me voldoende plezier gaf. En toen kwam ik op Instagram een advertentie van BetekenisBaan tegen. Meestal let ik niet zo op advertenties, maar dit bericht raakte een verlangen dat ik lange tijd had genegeerd.

De belemmerende overtuiging ‘ik kan geen duurzame baan vervullen’ veranderde in ‘voor een duurzame wereld hebben we iedereen die wil bijdragen hard nodig!’. In plaats van ontevreden zijn over mijn huidige baan besefte ik dat ik er iets aan kon doen en dat de Workshop Waardevol Werk een eerste laagdrempelige stap kon zijn. Ik was nog steeds sceptisch of het me zou lukken, maar ik schreef me wel die avond nog in. 

Overweldigd door de mogelijkheden
De grote vraag die ik had was wat ik dan wél wilde voor werk. Ik vond zo veel dingen belangrijk, dat ik er overweldigd door raakte. Waar in hemelsnaam moest ik beginnen in de zoektocht naar een impactvolle baan? Het groepsprogramma van de Workshop Waardevol Werk hielp mij om te kiezen welk thema mij het meest aanspreekt.

Ik had verwacht dat het focussen heel moeilijk zou zijn, maar door de oefeningen die we deden werd het me als vanzelf helder. Ik leerde dat ik niet hard hoef na te denken om erachter te komen wat ik wil, interesse komt vanzelf omhoog als je er de ruimte voor geeft. Ook besefte ik hierdoor dat ik niet alle problemen van de wereld zelf hoef op te lossen. Het formuleren van mijn missie tijdens het programma bracht de focus en richting die ik zocht.

Koers houden
Ik had nu een stip aan de horizon, maar geen idee welke concrete werkzaamheden invulling aan de missie zouden geven. Bovendien had ik nog niet eerder echt energie gekregen van mijn werk, waardoor ik twijfelde of werken überhaupt voor mij was weggelegd. Ik besloot de tijd te nemen voor mijn zoektocht, zegde mijn baan op en zocht de begeleiding van een loopbaancoach.

Het was een periode van grote onzekerheid. Van dingen proberen en erachter komen wat werkte en wat niet, van twee stappen vooruit en één achteruit, van beweging en dan weer stilstand, van moeilijke gesprekken met de mensen in mijn directe omgeving die het “niet weten” nog lastiger vonden dan ik, maar ik had de ruimte en de tijd nodig om te voelen wat ík wilde. Zo kon ik mijn volgende stap laten ontstaan in plaats van forceren vanuit angst dat het me niet zou lukken een leuke en betekenisvolle baan te vinden.

Dankzij de begeleiding van mijn loopbaancoach Saskia van Let’s Sway, lukte het om vertrouwen te houden in het proces. Het was heel fijn om haar aan mijn zijde te hebben op de momenten dat mijn vertrouwen wankelde. Ik raad iedereen aan om een partner in crime te vinden die onvoorwaardelijk in je gelooft en die je altijd even kan bellen als je dat zelf even niet meer doet.

Baan met een missie
Ik solliciteerde op heel wat vacatures die raakten aan mijn missie, maar uiteindelijk kwam ik de functie van Sectormanager Infra & Drinkwater bij MVO Nederland op het spoor via een bericht van iemand uit mijn netwerk op LinkedIn. Vanaf het moment dat ik de vacature zag wist ik: ‘deze is voor mij!’

Om mijn goede gevoel te checken pakte ik de lijst met mijn waarden, kwaliteiten en wensen erbij en kon bijna alles meteen afvinken. Deze manier van werk zoeken was totaal anders dan ik eerder had gedaan. In plaats van mezelf aanpassen aan een functie, ging ik nu uit van wie ik ben en ging ik op zoek naar de baan die daarbij past.

Als sectormanager ben ik verantwoordelijk voor twee coalities die samenwerken om hun sector te verduurzamen. Beide zijn bezig met de transitie naar een duurzame wereld versnellen en met de verantwoordelijkheid voor de natuur om hen heen. Ik ben de onafhankelijke partij met als belangrijkste klant de nieuwe, duurzame economie. Dus niet meer de aandeelhouders. Voor die klant kom ik mijn bed uit! Dat geeft mij voldoening.

Vertrouwen in mezelf
Als ik nu terugkijk naar hoe het afgelopen jaar is gelopen, dan had ik het niet kunnen plannen. Ik had echt niet gedacht dat ik binnen een jaar na het volgen van de Workshop Waardevol Werk een baan zou vinden die zo goed past bij mijn missie en mijn kwaliteiten. En dat ik onderweg ook nog eens zo veel zou leren over mezelf en mijn patronen. Het heeft niet alleen geleid tot een betekenisvolle baan, maar ook tot meer vertrouwen in mezelf.

Wil jij net als Fenna ook een betekenisvolle loopbaan? Kom naar ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag.

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.