Blog – Zo verruilde ik loondienst in de fashionindustrie voor het zzp-schap in duurzaamheid

Zoekend naar de rode draad door mijn carrière, maar kan hem niet vinden. Na lang nadenken kom ik tot de conclusie dat ik mij eigenlijk altijd heb laten leiden door anderen, misschien is dat wel de rode draad… Ik ben vrij snel uitgekeken op een baan en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Die werden mij (realiseer ik me nu) op een presenteerblaadje aangeboden, precies op het juiste moment. Mazzel? Ik weet het niet… Het klinkt natuurlijk luxe, maar doe ik nu eigenlijk wel wat ík wil? En wat wíl ik eigenlijk? In deze blog deel ik hoe ik ontdekte dat ik me wil richten op duurzaamheid en hoe ik nu werk doe waar dit een grote rol in speelt.  

Van jongs af aan ben ik graag buiten; ik kon als kind uren buiten spelen, sport al mijn hele leven buiten en wordt intens gelukkig van kamperen in de natuur. Waarom ik op de middelbare school gekozen heb voor de opleiding Fashion Management is mij tot op de dag van vandaag een raadsel. Ik denk dat het een bevlieging was en dat met name de school (kleinschalig, persoonlijk en gelegen in het bos) mij aansprak.

Na mijn studie werd me een baan aangeboden door het bedrijf waar ik mijn afstudeerscriptie geschreven had. Een confectiebedrijf gespecialiseerd in kostuums en maatpakken met een eigen fabriek in Marokko. Vanaf dat moment ben ik van de ene functie in de andere gerold. Ik werd (steeds weer opnieuw) uitgedaagd, vloog de hele wereld over en was omgeven door fijne collega’s. Anders dan de meeste collega’s had ik niet zoveel affiniteit met het product, maar uitdagingen van de branche maakten het allemaal goed voor mij.

De wereld waarin mijn kind opgroeit
In 2017 vonden er 2 grote veranderingen in mijn leven plaats waardoor mijn kijk op de wereld veranderde. Allereerst beviel ik van mijn dochter, ons eerste kindje. Dat heeft mij echt aan het denken gezet; in wat voor wereld wil ik dat zij opgroeit, wat wil ik haar meegeven, wat zijn belangrijke waarden voor mij? Bij terugkomst na mijn verlof kreeg ik, destijds werkzaam als projectmanager bij een wholesale bedrijf in kinderkleding, een nieuw project onder mijn hoede: duurzaamheid. Ik had er geen ervaring in dus mocht ik een opleiding aan de Cambridge University volgen. De kennis die ik daar opdeed kwam precies op het juiste moment, mijn hart stond ervoor open. Het onderwerp raakte me en ik merkte dat ik er privé ook mee aan de slag ging. Mijn passie was gevonden!

Werken aan duurzaamheid gaf een extra lading aan mijn baan, het zorgde voor zingeving. Ik kreeg enorm veel energie van al die inspirerende mensen die ik ontmoette. Tegelijkertijd zorgde het voor een hoop frustratie. Ik had mijn passie gevonden, maar helaas bleef duurzaamheid binnen dat bedrijf maar een van mijn vele projecten. Het had nooit prioriteit…

Gebrek aan zelfvertrouwen
Ik wilde meer, dus ging ik op banenjacht. Mijn profiel sloot echter nooit aan bij de eisen, ik was immers niet opgeleid als duurzaamheidsmanager en had nog niet zoveel ervaring. Het belangrijkste was misschien nog wel dat ik nog niet voldoende zelfvertrouwen op dit onderwerp had om mezelf te verkopen en dat ik niet precies wist wat ik met duurzaamheid wilde. Er moest iets gebeuren, maar wat… en hoe??

Op dat moment kwam ik op internet een oproepje van KlimaatGesprekken tegen, ze waren op zoek naar vrijwilligers. KlimaatGesprekken is een stichting die zich inzet om klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend te maken. Klimaatcoaches opgeleid door KlimaatGesprekken bieden door het hele land workshopreeksen aan, waarbij deelnemers handvatten krijgen om hun klimaatimpact te verlagen én hierover in gesprek te gaan met anderen. Ik was meteen verkocht, dit wil ik!

De 3-daagse opleiding die ik daarvoor volgde was enorm inspirerend en leerzaam, precies wat ik hoopte. Na de opleiding ben ik als vrijwillige klimaatcoach workshopreeksen gaan verzorgen voor mensen die aan de slag willen met duurzaamheid. Dit vrijwilligerswerk heeft mij een heel waardevol netwerk opgeleverd van mede-coaches en deelnemers die allemaal ‘iets’ met duurzaamheid hebben, grotendeels ook werk gerelateerd.

Gesprek met mijn leidinggevende
Het was in dit netwerk dat ik voor het eerst van BetekenisBaan hoorde, de weg naar een betekenisvolle carrière: precies wat ik nodig had en ik besloot mee te doen met de Workshop Waardevol Werk. Het programma heeft mij zelfvertrouwen gegeven en geholpen onder woorden te brengen wat ik wil en waar ik voor sta.

In de laatste workshop werden we uitgedaagd om een gewaagd doel te stellen en dat heeft mij het duwtje in de rug gegeven om het gesprek met mijn baas aan te gaan over de invulling van mijn functie. Ik durfde eindelijk uit te spreken dat ik mij voor 100% op duurzaamheid wilde inzetten en was bereid om een andere baan te zoeken als dat niet mogelijk bleek te zijn binnen dit bedrijf. Doordat ik precies wist wat ik wilde, verliep het gesprek heel soepel. Ik mocht al mijn projecten afbouwen en me vanaf dat moment duurzaamheidsmanager noemen.

Helaas werden de beloftes niet waar gemaakt. Inmiddels begon het ook te schuren dat de core business van het bedrijf ‘zoveel mogelijk kleding produceren en verkopen’ was, terwijl ik zelf privé eigenlijk alleen nog maar tweedehands kocht omwille van het klimaat. Ineens kwam het besef… Ik kan hier nog 20 jaar werken, maar ben ik dan trots op mezelf als ik terugkijk? Nee, ik ben het aan mezelf verplicht om in actie te komen.

Inmiddels werd mijn oudste dochter bijna 5, bijna leerplichtig dus. We hadden altijd al een droom om met het gezin een aantal maanden door Europa te trekken in een camper. Dit was hét moment! Alsof het zo heeft moeten zijn heb ik mijn baan opgezegd en zijn we vertrokken. Het was ontzettend spannend, maar ik voelde gewoon dat het klopte. Er viel een enorme last van mijn schouders!

Gewoon proberen
Nadat ik, na een aantal maanden reizen, terugkwam in Nederland begon de zoektocht pas echt. Ik had geen werk, dus misschien was dit dan wel hét moment om voor mezelf te beginnen. Ik kan het in ieder geval een jaar proberen… En dat ben ik aan het doen!

Met de kennis en ervaring die ik meeneem vanuit het bedrijfsleven, in combinatie met de inzichten uit de klimaatpsychologie die ik opgedaan heb als klimaatcoach, zet ik mij in om organisaties te helpen bouwen aan een toekomstbestendig en duurzaam DNA.

Het feit dat ik weet wat ik wil en waar ik voor sta in combinatie met het netwerk dat ik in al die jaren opgebouwd heb (grotendeels door mijn inzet als vrijwilliger), heeft me als ZZP-er een vliegende start gegeven. Ik volg mijn passie, werk met inspirerende en gemotiveerde mensen, krijg energie van mijn werk en sta achter de keuzes die ik maak!

Tips voor jou
Merk je dat het voor jou ook tijd is om de stap te zetten naar een betekenisvolle baan? Als ik terug kijk op mijn loopbaan heb ik deze tips voor je:

  • Praat erover! Het dialoog is een sterk instrument, je hebt de ander nodig om een nieuw perspectief te zien.

  • Schaam je niet, je bent niet de enige en het vergt lef om uit te spreken dat je iets anders wilt

  • Ga op zoek naar je drijfveren, formuleer je visie & missie

  • Vraag collega’s, vrienden en familie naar jouw talenten

  • Ga vrijwilligerswerkdoen (zingeving, proeven aan andere sector/branche)

  • Bouw een netwerkop en gebruik dit

  • Zorg goed voor jezelf! Loyaliteit aan je baas is goed, tot op zekere hoogte…

  • Stel gewaagde doelen en evalueer ieder kwartaal

  • Toon lef! Je bent het aan jezelf verplicht, niemand anders gaat het voor je regelen

Als ik er zo op terugkijk dan kan ik wel zeggen dat het begin van mijn carrière een beetje door mijn vingers geglipt is. Ik ben onderweg de grip erop verloren en heb een beetje langs de zijlijn toe staan kijken. Om te voorkomen dat me dit nog een keer gebeurt, plan ik ieder kwartaal een evaluatiemoment. Een tip die Marieke me tijdens de workshops van BetekenisBaan gaf. Op deze manier probeer ik trouw te blijven aan mezelf!

Een laatste tip voor jou? Blijf trouw aan jezelf, je bent waard!

If you change nothing, nothing will change.

Wil jij net als Marjoleine ook een betekenisvolle loopbaan? Kom naar ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag.

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.