Blog – Verandering begint bij jezelf

Blog – Het uitstippelen van je loopbaan en daar actie in ondernemen kan best uitdagend zijn, ook ik heb dat ervaren. Wat voor baan past er bij mij? En waar kan ik mijn passie helemaal in kwijt? Dit zijn vragen die ik mezelf stelde afgelopen tijd toen ik merkte dat ik vast liep in wat ik wilde met werk. Uiteindelijk wist ik in mijn huidige organisatie van baan te switchten, zodat ik nu met veel passie elke dag kan doen wat ik leuk vind. In dit blog deel ik je hoe ik dat heb aangepakt en welke tips ik nog meer heb voor meer betekenis in je loopbaan.

Al sinds ik afstudeerde vond ik het lastig om precies te bedenken in welke industrie ik wilde werken, wat voor baan ik wilde of waar ik nu echt mijn passie ik kwijt kon. Tijdens mijn studie had ik veel workshops gevolgd omtrent persoonlijke ontwikkeling, heb ik periodes in het buitenland gezeten en heb ik een bestuursfunctie gehad. Hierdoor wist ik goed waar ik wel en niet goed in was. Wel wist ik zeker dat ik een baan wilde met betekenis. Iets wat impact maakte en de wereld verbeterde. Nu heeft iedereen daar natuurlijk een ander perspectief over, maar ik wilde graag uitvinden wat mijn perspectief zou zijn.

Ik startte bij Closing the Loop, een bedrijf waar ik veel bewondering voor had en wat ik vanuit mijn tijd in San Francisco kende. Ik wilde ervaring opdoen en ik werkte bij een bedrijf wat voor mij veel betekenis gaf aan het begrip ‘’duurzaamheid”. Vooral de manier waarop het bedrijf naar duurzaamheid kijkt triggerde me. 

Onduidelijkheid of mijn ambities paste
Tijdens het eerste jaar merkte ik dat mijn passie voor het bedrijf groter was dan mijn passie voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Toch vond ik het lastig om dat duidelijk aan te geven aan mijn werkgever, omdat het bedrijf zich in een groeifase bevond en iedereen zich voor de volle 100% inzette voor de groei van het bedrijf. Ik vond het moeilijk voor mezelf op te komen en aan te geven waarom ik juist nu van functie wilde wisselen, omdat het onzeker was of mijn ambities op dat moment pasten in de strategie van het bedrijf. 

Om mijn pad naar een meer betekenisvolle baan concreter te maken sprak ik onder andere met een loopbaancoach en met mensen met een functie die ik gaaf vond. Ook volgde ik een webinar van BetekenisBaan, wat het een en ander in mij los maakte. Zo kon ik nadenken over waar ik goed in ben, waar ik blij van word, en wat ik miste in mijn huidige functie. 

Het gesprek aangaan
In plaats van – zoals ik denk dat veel mensen in een soortgelijke situatie zouden doen – op zoek te gaan naar een andere baan, ging ik het gesprek met mijn werkgever aan. Veel van de mensen uit mijn netwerk die ik had gesproken, raadden juist aan om dit te doen. Zij zeiden dat ze zelf in het verleden te snel van baan waren gewisseld en zo wellicht kansen hadden laten liggen om door te groeien.

Grappig genoeg ontstond er een heel open gesprek over waar mijn behoeften, sterke punten en uitdagingen lagen. Ik merkte dat er binnen het bedrijf legio mogelijkheden waren, die ik voor het webinar nog niet had gezien. 

Door dit open gesprek aan te gaan, ben ik gewisseld van een salesfunctie naar een marketing- en communicatiefunctie. Ik heb nu een baan waarin ik elke dag doe wat ik leuk vind, met veel passie, zonder dat ik van werkgever ben gewisseld. Zo kan ik o.a. mijn creativiteit, klantgerichtheid en ervaring kwijt in mijn huidige functie. Ik help onze klanten om te communiceren over wat zij doen op het gebied van duurzaamheid, zowel extern als naar hun eigen medewerkers. 

Combineren van commercie en duurzaamheid
Het enthousiasmeren en motiveren van mensen om gezamenlijk een doel te bereiken is iets waar ik altijd een passie voor heb gehad, evenals het combineren van commercie en duurzaamheid. Ik help bedrijven (en individuen) elke dag om stappen te zetten naar een duurzamer leven en duurzamere operatie; iets wat nodig is om de wereld toekomstbestendig te maken.

Mijn verhaal illustreert dat de meest drastische oplossing niet altijd de beste is. Ik zou dan ook, als je dit leest, willen meegeven dat betekenis niet altijd ligt in een totale verandering van je carrièrepad of ontwikkeling. 

Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met het uitstippelen van het juiste pad, zolang je maar goed aangeeft wat je dan wel zoekt. Ook in je netwerk vind je vaak mensen die een gave functie hebben, nodig ze gewoon eens uit voor een (virtuele) koffie. Zo heb ik bijvoorbeeld gesproken met mensen binnen de overheid en grote internationale bedrijven, om te leren van hun pad naar hun betekenisvolle baan. 

Verandering begint bij jezelf
Tenslotte zou ik willen zeggen dat verandering bij jezelf begint. Als jij ergens naartoe wilt groeien, of jezelf in een bepaalde richting wil ontwikkelen, moet je daarvoor gaan. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en kunt zelf het beste bepalen welke stappen je uiteindelijk naar die betekenisvolle baan zouden kunnen brengen!

Wil jij net als Josefien ook een betekenisvolle loopbaan? Volg ons op LinkedIn en Instagram voor concrete tips en inspiratie. 

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.