Blog – Van verzeild raken in vacatures naar betekenisvolle baan

Al vanaf jongs af aan wist ik dat ik in de humanitaire-/ontwikkelingssector wilde werken. Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan ondanks mijn passende ervaring. Geïnspireerd door een digital anthropologist gooide ik het over een andere boeg: de IT sector in om daarmee impact te maken. Ondanks dat ik wist dat het bijdroeg aan mijn hogere doel, bleef het knagen. Tijd voor verandering! In deze blog deel ik de stappen hoe ik mijn betekenisbaan bemachtigde.

Al langere tijd voelde ik dat ik niet op mijn plek zat. Dat ik niets bijdroeg in hetgeen wat ik deed en dat maakte mij ongelukkig. Maar wat wil ik dan wel? Ik wist al jaren dat ik in de sociale sector, met name de humanitaire / ontwikkelingssector, wilde werken. Denk aan een Amnesty International of een Rode Kruis.

Na mijn master Antropologie bleek wel hoe moeilijk het was om die sector binnen te komen als groentje. Maar ik ben een doorzetter. Ik geef nooit op. Ik solliciteerde en solliciteerde maar. Helaas zonder succes. Veelal was de reden dat ik (nog) onvoldoende ervaring had. Terwijl ik dacht: ik heb o.a. al onderzoek gedaan in Ghana en Zuid-Afrika, ik ben al vrijwilliger geweest bij Amnesty en ben enorm gemotiveerd. Geef mij die kans!

Technologie samenbrengen met hulp
Na driekwartjaar netwerken en solliciteren kwam ik met een inspirerend persoon in contact die zichzelf digital anthropologist noemde. Hij inspireerde mij hoe technologie een belangrijk middel kan zijn in de ontwikkelingssector. Ik ben mij hierin gaan verdiepen en mijn doel werd duidelijk: ik wil ooit technologie en ontwikkelings/humanitaire hulp samenbrengen. Denk aan de bedrijven Akvo of het initiatief van het Rode Kruis: 510.

De eerste stap was logischerwijs om meer begrip te krijgen van technologie. Ik besloot een traineeship IT Consultancy, met baangarantie, te gaan doen en ben zo de IT ingerold. Een voor mij onbekende wereld met vele kansen waar ik enorm veel van heb geleerd.

Ook al wist ik dat het een investering in mijn hogere doel was, ik miste het gevoel van een bijdrage leveren en dat gevoel kwam steeds meer op de oppervlakte. In de tussentijd volgde ik een coachopleiding, deed ik vrijwilligerswerk bij COC rondom seksuele -en genderdiversiteit en werd ik bestuurder van stichting DermaToGhana om dermatologie toegankelijk te maken voor iedere Ghanees.

Knagend gevoel
Ondanks alles wat ik naast mijn werk deed, bleef het toch knagen. Hoe ging ik nu technologie verbinden met de ontwikkelingshulp/humanitaire hoek in mijn werk? Wat is de volgende stap in mijn loopbaan?

Ik heb ontelbaar veel (online) koffietjes gedaan en als een ontdekkingsreiziger op het wereldwijdeweb gezocht naar “die ene” vacature. Ik was een LinkedIn-guru geworden. Helaas kwam er telkens net niets uit en dat gevoel dat ik in mijn werk niet bijdroeg aan wat ik belangrijk vond werd alleen maar sterker. Ik merkte in mijn zoektocht dat ik zelf ook nog niet helemaal scherp had waaraan in betekenis wilde geven in mijn werk. Ik raakte verzeild in het drijfzand van vacatures.

Na een tijdje worstelen met wat ik nou echt wilde en wat mijn volgende stap zou moeten zijn, kwam ik via LinkedIn een oproep van BetekenisBaan tegen. Ik herkende heel goed wat erin stond en hoopte dat dit de richting zou geven die ik nodig had. En gelukkig was dat ook zo.

De eerste proefsessie liet mij al anders nadenken over de vraag welk maatschappelijk probleem ik wilde helpen oplossen, zonder te denken in termen van functies.

Duidelijk verhaal
Mijn doel was om een duidelijk verhaal te hebben naar de buitenwereld (en uiteraard naar mijzelf) over wie ik was en waaraan ik mijn steentje wilde bijdragen. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk al heel goed wist wat ik wilde, maar niet hoe ik dit moest verwoorden om ook helder over te komen bij anderen.

Door de online (groeps)sessies van de Workshop Waardevol Werk, opdrachten en vele tips hielp BetekenisBaan mij om overstijgend te kijken naar welke impact ik wil maken, te kijken wat mijn waarden, talenten en passies zijn en dit te verwoorden naar een betekenisvolle missie en visie. Het gaf mij de handvatten die ik nodig had om meer te kunnen zeggen dan: “ik wil werkzaam zijn in de ontwikkelings- of humanitaire sector”. Ik leerde juist krachtig te kunnen formuleren welke impact ik wil leveren en wat ik als persoon kan bijdragen.

Het versterken van wereldwijde gelijkheid en mensenrechten is hetgeen waar ik aan bij wil dragen. Dat voel ik in al mijn vezels. Ik streef naar een wereld die duurzaam, inclusief, rechtvaardig en veilig is voor iedereen. Waarin we elkaar als gelijke zien, ongeacht je seksualiteit, gender, huidskleur, klasse, religie, of handicap. In mijn werk wil ik opkomen voor mensen die als minder worden gezien, of minder rechten hebben. Kortom: minder zelfzucht, meer respect, eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Dit is wat mij typeert
Het gekke is, is dat na het formuleren van bovenstaande, ik realiseerde dat dit is wat mij als mens typeert. Mijn drijfveer is mensen als gelijke zien, en daaraan bijdragen heb ik altijd al gedaan. Door BetekenisBaan kreeg ik het zo helder op papier. Doordat ik dit ook echt doorvoelde, merkte ik dat ik het ook helder en krachtig kon overbrengen in gesprekken met anderen.

Door een plan op te stellen met concrete doelen, gaf ik richting aan mijn betekenisvolle loopbaan. Een LinkedIn-post over wat voor baan ik zocht en de (online) gesprekken die ik daarna had met bekenden en onbekenden, brachten mij al snel bij VluchtenlingenWerk Nederland. Iemand waarmee ik had gesproken, stuurde mij de vacature van kwartiermaker en toen ik het las dacht ik: dit ben ik, dit past bij me. In het sollicitatiegesprek voelde ik mij krachtiger en zekerder en wist ik ook beter te verwoorden wat ik niet wilde. En ja, ik kreeg die baan!

Ervaring van toegevoegde waarde
Wellicht denk je: waar is de link met technologie gebleven? Technologie is geen doel, maar een middel. Ik besef mij dat ik te veel vastklampte aan het idee dat ik een baan moest vinden waarin technologie de hoofdrol speelde: was mijn IT-ervaring dan voor niets geweest? Ik ben er zeker van dat ook die ervaring toegevoegde waarde heeft voor mijn betekenisvolle loopbaan. Ik merk bij VluchtelingenWerk bijvoorbeeld dat mijn IT-kennis en ervaring helpt bij procesmatig denken, ‘klantbehoeftes’ in kaart brengen en oplossingen bedenken waarin de wensen vanuit verschillende lagen bijeenkomen, prioriteiten stellen en compromissen gedaan moeten worden.

Mijn werk bij VluchtelingenWerk en mijn vrijwilligersrollen bij DermaToGhana en het COC zie ik allen als impactvolle werkzaamheden die richting geven aan mijn betekenisvolle loopbaan.

Vertrouwen
Wat mij gerust stelt is dat dit niet het eindstation is. Ik heb vertrouwen in de stroom van het leven en het blijven inchecken of ik nog op de juiste plek in de juiste functie zit. Wie weet is mijn vervolg een stap binnen de organisatie of daarbuiten, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik op dit moment helemaal op mijn plek zit bij VluchtelingenWerk en de dingen die ik doe bijdragen aan mijn doelen.

Mijn tip is dan ook dat wanneer je voelt dat het tijd is voor verandering, maar je niet goed weer wat je dan wél wilt, niet weg te kijken. Volg een programma zoals die van BetekenisBaan waarin je echt kijkt naar wat jou beweegt en waar jij goed in bent en in wilt worden. Investeer in jezelf!

Wil jij net als Sophie ook een betekenisvolle loopbaan? Kom naar ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag.

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.