Blog – Van betekenisbaan op papier naar werken vanuit mijn essentie

BLOG – Op papier had ik een hele betekenisvolle baan, maar toch bleef het me bezig houden. Ik miste iets, maar wat precies wist ik niet. Zorgen voor een leefbare toekomst voor mijn kinderen was een belangrijke drijfveer om dat gevoel verder te onderzoeken. Inmiddels heb ik een plek voor mezelf gecreëerd waar ik doe wat bij mij past, zowel binnen als buiten mijn baan. In deze blog deel ik wat ik heb gedaan om weer energie en voldoening uit mijn werk te halen.

Hoewel ik blij was in mijn baan als HR Development adviseur bij de prachtige organisatie PUM Netherlands senior expert, knaagde er toch wat bij mij. Bij PUM helpen we ondernemers in ontwikkelingslanden hun business te verbeteren om zo een positief effect te creëren op de economie, het milieu en de samenleving. “Wat wil je nog meer?” zou je misschien denken. Toch miste ik iets. Mijn zorgen over een leefbare toekomst voor mijn kinderen was een belangrijke drijfveer. Wilde ik weg? Of toch blijven? Wat was het? Ik had me voorgenomen om dit gevoel verder te onderzoeken.

Op LinkedIn kwam ik een post tegen over het webinar ‘Maak werk van Waardevol werk’ van BetekenisBaan. Het sprak me aan en ik besloot mee te doen. Ik vond het echt heel waardevol en had gelijk al wat inzichten gekregen tijdens de sessie. Het model dat ze gebruiken vond ik heel praktisch en handig om te onderzoeken welke maatschappelijke uitdagingen mij raken. Ook merkte ik dat de vragen die werden gesteld mij hielpen om mijn vraagstuk verder te onderzoeken. Dit smaakte naar meer!

Wel had ik mijn twijfels of ik mee moest doen aan het groepsprogramma van de Workshop Waardevol Werk. Bij mijn vorige werkgever werkte ik als loopbaancoach voor studenten en alumni en bij mijn vrijwilligerswerk gaf ik loopbaantrainingen. Ik had al best wel wat loopbaantrajecten voor mezelf achter de rug. Om nou wéér mijn talenten te onderzoeken leek me niet nodig. Immers, die had ik wel scherp.

Na een kort en fijn telefoongesprek met Marieke Jacobs van BetekenisBaan om mijn bedenkingen te bespreken besloot ik toch om mee te doen. De combinatie van mijn talenten en de maatschappelijke uitdaging waarop ik mij wil richten wilde ik verder onderzoeken. Ik was ervan overtuigd dat ik mijn puzzelstukjes zou gaan vinden onder begeleiding van BetekenisBaan.

Bewustwordingsproces
Mensen in mijn omgeving dachten, net als ik, dat ik zou ontdekken dat ik iets in de hoek van duurzaamheid wilde doen. Tijdens één van de sessies zat ik naar mijn antwoorden te kijken van een journalling oefening, en tot mijn grote verbazing stond er helemaal niks over duurzaamheid bij. Alles wat ik had opgeschreven had te maken met mensen!

Wat mij raakt zijn de gevolgen van de consumptiemaatschappij. Dat mensen, vooral in het Westen, op zoek zijn naar allerlei soorten afleiding buiten zichzelf. Om niet te hoeven voelen en een korte termijn geluksgevoel te ervaren, verliezen zij zich in het kopen van spullen, kleren, schoonheidsproducten, fastfood eten. Het systeem dat dit mogelijk maakt, buit ‘zij die geen stem hebben’ uit. Denk aan volwassenen en kinderen in lageloonlanden, dieren en de Aarde.

Ik ben ervan overtuigd dat door persoonlijke groei er een bewustwordingsproces op gang gezet wordt. Hierdoor ga je uiteindelijk gebruiken wat je nodig hebt/jou dient en leef je meer binnen de grenzen van de aarde. Immers, als je gaat leven vanuit je essentie, dat wat écht belangrijk is in jouw leven, en het overtollige verwijdert, is er ruimte voor rust, tevredenheid en meer geluk.

Tijdens het programma vormde ik mijn visie op waar de wereld naar toe mag. Ik wil bijdragen aan een wereld waarin mensen tevreden zijn met zichzelf, verbondenheid voelen met alles en iedereen en zich inzetten voor positieve impact: ecologisch en sociaal.

Vervolgens was de vraag hoe ik daar aan wilde bijdragen met mijn talenten. En ja hoor, daar kwam ik weer tot hetzelfde inzicht als zes jaar eerder bij een ander loopbaantraject…

Mijn potentie de ruimte geven
Weer kreeg ik het inzicht dat ik mensen 1-op-1 wil begeleiden als coach. In het verleden, heb  ik weerstand gevoeld tegen het inzetten van mijn kwaliteiten op de manier die werkelijk bij mij past. Ik voelde zo rond mijn zevenentwintigste dat ik was gemaakt om mensen te coachen. Mijn zelfbeeld en het beeld dat ik had over het coachingsvak zorgde ervoor dat ik het vermeed en mijn werkelijke potentie geen ruimte gaf. Pas zeven jaar later durf ik te zeggen “Er huist een goede coach in mij!” en handel ik er ook werkelijk naar.

Voor mij is de quote, “Eenvoud ingewikkeld vinden en dan ingewikkeld doen om tot de kern te komen. Hoe weinig is nodig om mens te zijn…” Patrick Mundus, zo treffend. De ontdekking om vanuit je essentie te leven is zo bevrijdend en het pad er naar toe is voor iedereen anders. Ik begeleid anderen graag bij dit pad.

Een kwestie van én-én
Tijdens het programma van Waardevol Werk kwam ik tot de ontdekking dat ik nog steeds blij was bij PUM, én ook het stuk van 1-op-1 begeleiding meer wilde oppakken en mijn coachingsvaardigheden wilde verbeteren. Een kwestie van én-én dus.

Bij PUM vinden we het belangrijk om stil te staan bij mensen en hun werk. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen om de beste versie van jezelf te worden, en van toegevoegde waarde te zijn voor PUM en de rest van de wereld. Met mijn leidinggevende ben ik het gesprek aangegaan dat ik graag aan de slag wilde met een coachingsopleiding. Ze was erg ondersteunend toen ik mijn wens met haar deelde.

Een eigen praktijk beginnen
De bijeenkomsten van de coachopleiding voelde iedere keer weer als een cadeautje. Ik kreeg er veel energie van. Toen het einde van het traject in zicht was, voelde ik dat ik mijn eigen praktijk als Levens & Loopbaancoach wilde opzetten naast mijn werk bij PUM. En nu werk ik vol energie bij PUM én in mijn eigen praktijk!

Mijn tip voor mensen die op zoek zijn naar betekenisvol werk? Ik denk dat het heel belangrijk is om goed te onderzoeken welke maatschappelijke uitdaging je het meeste raakt en waar jij aan wilt bijdragen met jouw talenten en waarden. Ga op onderzoek uit, zoek de natuur en de stilte op, luister naar je intuïtie,  en ga over tot actie.

Wil jij net als Laura ook een betekenisvolle loopbaan? Kom binnenkort naar ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag.

 

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.