Blog – Van betekenis zijn kan toch ook in mijn huidige baan

BLOG – Al vanaf jonge leeftijd heb ik een fascinatie voor de natuur. Echter door de keuzes die ik maakte in mijn werk kwam ik steeds verder van mijn intrinsieke motivatie af te staan. Ik had niet meer het gevoel dat ik in mijn werk bijdroeg aan wat ik belangrijk vond. Hoe kan ik wél bijdragen aan de grote vragen van deze tijd? Wat wil ik precies? En hoe ga ik dat vinden? In dit blog deel ik over mijn zoektocht in mijn betekenisvolle carrière en hoe ik antwoorden vond.

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de planten en dieren om ons heen en heb ik uren doorgebracht in de tuin, gebiologeerd door wat ik zag. Het leek mij dan ook mooi om boswachter te worden. Eind middelbare school gaf ik bij de decaan aan dat ik een vervolgopleiding wilde doen waarmee ik boswachter kon worden. De bosbouwschool kwam daarvoor in aanmerking, maar de decaan zei dat de hogere bosbouwschool te moeilijk voor mij zou zijn en de lagere te fysiek belastend. Dan toch maar op zoek naar wat anders.

Nadat ik een praatje van een docent aan de HTS in Den Bosch begon ik aan de opleiding Milieutechnologie. De combinatie van techniek en het werken aan een schonere en betere leefomgeving gaf de doorslag. Tijdens mijn studietijd kwamen de GIS-applicaties (Geografisch Informatie Systeem) in opmars. Een interessante techniek die ik gebruikte tijdens mijn afstuderen. Ik kreeg een baan aangeboden bij een ingenieursbureau op de GIS-afdeling. Zo kwam ik in de wereld van de waterschappen terecht.

Aan de slag bij het waterschap
Op dit moment werk ik nog steeds met GIS en dit is de rode draad geweest in mijn carrière tot nu toe. Intussen maak ik hiermee berekeningen en analyses voor de rioolgemalen en zuiveringen van het waterschap waar ik werk.

In de loop van de tijd heb ik mij met verschillende onderwerpen bezig gehouden, maar het GIS-werk is vooral repeterend invoerwerk en daar ben ik nu na meer dan 10 jaar wel op uitgekeken. Het knaagde dat ik niet deed wat echt meer bij me paste, maar wat wilde ik dan wel?

Hulp inschakelen
Een meerjarige zoektocht naar ander werk volgde. Ik voerde verschillende sollicitatiegesprekken, maar steeds haalde ik net niet de eindstreep. Nu heb ik best veel geduld, maar het werd toch tijd om hulp van anderen in te roepen, om het een en ander te gaan versnellen. Na eerst een ander coachingstraject gevolgd te hebben waar niet echt iets concreets uitkwam, ben ik een nieuw traject gestart bij BetekenisBaan met de Workshop Waardevol Werk.

Door de duidelijke structuur en coaching van Marieke en Pleuni, werd mij de oorzaak duidelijk waarom het niet werkte in mijn huidige baan: inhoudelijk draagt mijn huidige werk bij aan de goede werking van de riolering en daarmee aan de volksgezondheid. Maar draag ik daarmee wel voldoende bij aan de schonere en betere leefomgeving? Dat was toch waarom ik in eerste instantie met mijn opleiding was begonnen. Ik heb het idee dat ik in de loop van de tijd dat hogere doel uit het oog ben verloren en dat voelt niet goed.

Bron van mijn intrinsieke motivatie
Nu lijkt het misschien dat dit een snelle stap was, maar het was een heel proces om weer terug te gaan naar de basis en de bron van mijn intrinsieke motivatie. Meerdere keren was ik volledig in de war omdat ik dacht vaste grond te hebben gevonden maar dat verderop in het proces mijn gevoel zei dat het toch niet klopte. Dus vanuit telkens een nieuw perspectief de stappen weer doorlopen. Een heel frustrerend proces, maar blijkbaar noodzakelijk om verder te komen.

Een van de uitkomsten van het traject was mijn persoonlijke betekenisvolle missie:

“Ik wil bijdragen aan de transitie naar een toekomstbestendige wereld door mensen bewust te maken van de noodzaak om te veranderen en ze te stimuleren hierin stappen te zetten en zo de transitie te versnellen. Waar mogelijk wil ik het toepassen van nieuwe ideeën en technieken stimuleren.”.

Van werkgever veranderen
Oké en wat nu? Waar ga ik vinden wat ik zoek? Wat en hoe kan ik bijdragen aan de grote vragen van deze tijd?

Mijn eerste gedachte was: mijn huidige werkgever is daar nog helemaal niet aan toe door een aantal onrustige jaren, waardoor duurzaamheid niet bovenaan de prioriteitenlijst stond. Ook had ik het idee dat er weinig tot geen collega’s waren die dezelfde sterke intrinsieke motivatie hadden, zelfs bij de collega’s die zich met duurzaamheid bezighielden. Binnen deze organisatie kan ik toch niets doen aan de grote problemen van deze wereld? Om te bereiken wat ik wil zal ik van werkgever moeten veranderen, dacht ik.

Op andere gedachten
Door elkaar tijdens het programma te helpen in de 1-op-1-gesprekken en het delen van elkaars inzichten tijdens de plenaire gedeelten, kan je elkaar steunen, wordt het makkelijker om stappen te zetten en vooral om vol te houden. Lynn, die ook de Workshop Waardevol Werk volgde, vroeg aan mij tijdens een 1-op-1-gesprek waarom ik dat wat ik bedacht had toch niet kon doen binnen mijn huidige organisatie.

Door nog eens goed naar mijn missie te kijken ben ik tot de slotsom gekomen dat juist in een organisatie die nog niet zo ver is, er nog een heleboel technisch werk, maar ook missiewerk te doen is. Het zal geen makkelijke weg zijn, maar als het lukt dan geeft het meer voldoening. En het zou zomaar kunnen dat ik nog wel collega’s met een intrinsieke motivatie ontmoet als ik met het onderwerp aan de slag ga.

In gesprek met mijn leidinggevende
Aan het eind van het de Workshop Waardevol Werk kregen we de opdracht om jezelf een uitdagende doelstelling te geven. Die van mij: praten met mijn leidinggevende over mijn toekomstplannen. Dat gesprek heeft intussen plaatsgevonden en blijkbaar was er aan onze afdeling gevraagd om het energieverbruik beter te gaan monitoren om zo mogelijke besparingen in beeld te kunnen brengen. Een mooie kans voor mij om te onderzoeken hoe we de impact van onze organisatie op onze omgeving kunnen verkleinen.

Sinds een maand maak ik 1 dag in de week vrij om mij met dit onderwerp bezig te houden. Misschien met de mogelijkheid om dit verder uit te bouwen als het goed bevalt. Ik ben blij dat ik binnen de organisatie op deze manier de mogelijkheid krijg te werken aan een betere leefomgeving.

De zoektocht vervolgt
Tijdens het schrijven van dit verhaal zijn er toch nog wat extra puzzelstukjes op z’n plaats gevallen. De herinnering aan mijn zoektocht naar een passende studie benadrukt hoe belangrijk de planten- en dierenwereld voor mij is. Nu ik er zo over nadenk, wil ik meer weten over de interactie tussen alle organismen om zo te kunnen bepalen wat er nodig is om de natuur weer te herstellen. Grappig, ik dacht eruit te zijn, maar blijkbaar gaat de zoektocht nog verder. Al weet ik waar ik mij in de tussentijd mee bezig ga houden. 

Het is een zoektocht die eigenlijk niet stopt, daar ben ik nu wel achter. Dat er telkens weer vraagtekens tevoorschijn komen was eerst flink frustrerend, maar ik zie dat nu als een gegeven. Dat geeft rust en daardoor meer ruimte om na te denken.

Ook ben ik blij dat ik besloten heb om met anderen in gesprek te gaan over mijn zoektocht. Blijkbaar was de Workshop Waardevol Werk voor mij de juiste keuze daarin.

Tot slot
Bedankt Marieke en Pleuni voor het creëren van de ruimte waarin ik de kans heb gekregen om op zoek te gaan naar een plek waar ik nog meer van betekenis kan zijn voor mijzelf en voor iedereen om mij heen (plant, dier en mens).

Wil jij net als Marc ook een betekenisvolle loopbaan? Kom naar ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag.

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.