Blog – Het oude loslaten voor iets nieuws

BLOG – Na het lezen van ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn kon ik niet meer wegkijken. Het voelde alsof ik op een glijbaan terecht was gekomen, waar ik niet meer vanaf kon stappen. Ik wilde graag een meer betekenisvolle bijdrage aan deze wereld leveren. Maar hoe doe ik dat, waar precies en wat is dan mijn rol, allemaal vragen die ik naast een drukke baan in de luchtvaartsector en een gezin niet echt gekraakt kreeg. In dit blog deel ik met je wat ik heb gedaan om hier wel de antwoorden op te vinden.

Eruit halen wat erin zit, is een belangrijke drijfveer geweest in het maken van keuzes in mijn loopbaan. Dat begon al op de middelbare school. Ik moest minimaal in 7 vakken eindexamen doen en deed er uiteindelijk 9 omdat ik zoveel vakken leuk vond. Ik wilde eruit halen wat erin zit! Zo ook bij mijn studiekeuze: ik vond de bètavakken op school leuk en ze gaven mij uitdaging. Als meisje een technische opleiding doen werd (ook) toen enorm aangemoedigd, dus ik besloot naar de TU Delft te gaan.

Na het afronden van mijn studie ben ik als Management Trainee bij KLM gaan werken. Ik kreeg de kans om mij binnen de organisatie breed te ontwikkelen en er was volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ongeveer elke twee jaar veranderde ik van baan, ik kreeg veel verantwoordelijkheid en leerde enorm veel.

Steeds was ik op zoek naar waar ik mijn kennis, ervaring en talent het beste kon inzetten, op een manier die bij mij paste. Zo maakte ik binnen KLM de overstap naar het HR-vak. Dat was misschien niet per se de route die KLM voor mij in gedachten had, maar het voelde voor mij goed. Luisteren naar mijn eigen innerlijke kompas werd steeds belangrijker.

Het keerpunt
In het najaar van 2019 las ik het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn en toen wist ik zeker: hier wil ik iets mee in mijn werk. Maar wat dan precies? In eerst instantie heb ik geprobeerd om vanuit mijn toenmalige baan uit te vinden waar en hoe ik dan precies wilde bijdragen. Maar naast een drukke baan én een gezin echt voldoende tijd vinden om hier mee aan de slag te gaan vond ik lastig. En ondertussen zag ik ineens op zoveel plekken dat er geen duurzame keuzes worden gemaakt…. Ik kon niet meer wegkijken!

Het oude loslaten om ruimte te maken voor iets nieuws
Middenin de coronacrisis besloot ik daarom om een punt achter mijn loopbaan in de luchtvaart te zetten. Ik had er ontzettend veel geleerd en samengewerkt met fijne en getalenteerde mensen, maar het was echt tijd voor iets anders. Na een hectische periode van afronden en overdragen had ik ineens wél heel veel tijd…

Ik heb veel (online) kopjes koffie met mensen gedronken, om te horen wat ze doen en wat ze drijft. Ik volgde allerlei webinars over duurzaamheid, las artikelen en boeken en zo ontdekte ik een hele nieuwe wereld. Ik had voor mijzelf besloten dat ik elke dag minimaal één ding in deze verkenning zou doen, maar vaak werd het wel meer, omdat als je eenmaal begint er zoveel te lezen en te vinden is.

Zo kwam ik tijdens de Week van de Circulaire Economie in contact met BetekenisBaan. Ik voelde direct een klik met Marieke en herkende veel van haar persoonlijke verhaal. Ik besloot om het programma van de Workshop Waardevol Werk te volgen. Het voelde namelijk alsof ik de puzzelstukjes wel had, maar iemand nodig had die me ging helpen om de puzzel te leggen.

Relatieve zekerheid loslaten
Ik heb altijd gedacht dat het zelfstandig ondernemerschap niks voor mij zou zijn, maar juist in dit programma ontdekte ik dat het misschien juist een heel interessante route zou kunnen zijn als ik mijn kennis, ervaring en talent wil inzetten voor een betere wereld. Er ontstond ruimte om dit soort dingen te ontdekken en te verkennen, juist omdat ik al het andere had losgelaten. De relatieve zekerheid van een vaste baan, collega’s, elke maand salaris, het waren dingen geweest die me veel houvast gaven, maar die had ik nu losgelaten en dat gaf enorm veel ruimte voor nieuwe dingen.

Nu heb ik DONS & more opgericht, waarmee ik (jonge) duurzame bedrijven help met People & Culture vraagstukken. Voor ik het wist had ik mijn eerste opdracht, een interim-rol bij felyx, waarin ik verantwoordelijk was voor HR Benelux. Supertof om te ontdekken dat de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan van toegevoegde waarde is om jonge duurzame bedrijven verder te helpen.

Het is na het afronden van die interim-rol tijd voor een volgende stap en omdat ik nu veel beter weet wat mijn eigen purpose is, kan ik daar heel gericht mee aan de slag. Ik wil bijdragen aan een betere wereld en dat doe ik door mijn kennis, ervaring en talent in te zetten bij bedrijven met een missie waar de wereld écht beter van wordt. Het is voor mij helderder geworden wat ik wel wil, maar zeker ook wat ik niet wil.

Dit is niet het eindpunt
Wat mij op de momenten dat ik toch weer even twijfel enorm helpt, is bedenken dat dit natuurlijk niet het eindpunt is. Juist niet, ik ben net begonnen en elke stap die ik neem leert me iets en brengt me weer verder en daarna kan ik altijd weer opnieuw besluiten om links óf rechts te gaan.

Wil jij net als Willemijn ook een betekenisvolle loopbaan? Kom binnenkort naar ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We delen de 3 stappen naar een betekenisvolle loopbaan én gaan direct met elkaar aan de slag. 

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.