Betekenisvol werk dat bij mij past

betekenisvol werk

Je merkt al een tijdje dat je werk niet meer matcht met jouw eigen idealen. Daarnaast heb je ook het gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt. Tijd voor verandering, maar wat wil je dan precies én wat voor werk past er dan wél bij je? We geven je twee concrete oefeningen om inzicht te krijgen in wie je bent én zo bewuste keuzes maakt voor meer betekenis in je (huidige) werk.

Terwijl je in je privéleven sinds een tijdje bewuste en duurzame keuzes maakt om bij te dragen, merk je dat je werk steeds minder past bij waar je voor staat. Dat zeurt aan je! Je bent toe aan betekenisvol werk, maar vraagt je af hoe je erachter komt wat dan wel bij je past. Een hele logische vraag, want wij weten maar al te goed dat de zoektocht naar wat je wél wilt best lastig kan zijn. We helpen je graag op weg!

HOUDBARE BIJDRAGE LEVEREN

De eerste stap is om helder te hebben welke positieve bijdrage jij wilt leveren aan de maatschappij, daarvoor deelden we een oefening in het artikel ‘Ik wil een duurzame baan, waar begin ik?’. De tweede stap is om inzicht te krijgen in wie jij bent, zodat je weet wat voor werk daarmee matcht. Want je kan nog zo’n positieve bijdrage leveren in je werk, als je uiteindelijk werk doet wat niet past bij jouw kwaliteiten, waarden en mogelijkheden, dan kost dat je alleen maar energie. Dan lever je geen houdbare bijdrage.

Om je een voorbeeld te geven: stel dat jij bij wilt dragen aan een wereld waarin consumenten duurzame keuzes maken. Je bent goed in presenteren, mensen verbinden en praktische oplossingen bedenken. Je kan je voorstellen dat je volledig leegloopt als jij in je eentje achter een computer uitgebreide rapporten moet uitwerken. Jij komt juist met veel meer goede energie thuis als je een workshop hebt gegeven over duurzame keuzes maken aan een groep inkoopmedewerkers.

WAARDEN EN TALENTEN ACHTERHALEN

Het is zoals je ziet dus ontzettend belangrijk om inzicht te hebben in wie je bent, want zo kun je veel gerichter kiezen wat voor betekenisvol werk jij wel of niet wilt doen. Wij raden je daarom aan om je waarden en talenten te achterhalen. Die zeggen namelijk iets over waar jij voor staat en waar je goed in bent. Let’s go!

DOEN WAT BELANGRIJK VOOR JE IS

Laten we beginnen met je waarden, die zeggen iets over wat echt belangrijk voor je is. Het zijn drijfveren die sterk in je zitten en die, onbewust, veel invloed hebben op je dagelijkse handelen en de keuzes die je maakt. Je waarden worden gevormd door je opvoeding, omgeving, ervaringen, gebeurtenissen en kennis die je opdoet. 

Als jij in een organisatie werkt waar ruimte is voor jouw waarden, merk je dat dit voldoening en energie geeft. Daarnaast kun je in je werk makkelijker keuzes maken, omdat jouw waarden in lijn zijn met die van je organisatie. Essentieel dus om inzicht te krijgen in jouw eigen waarden, zodat je ook opzoek kunt naar een werkplek of soort werk waar jouw waarden tot zijn recht komen. Daar gaan we:

Oefening – Ontdek jouw waarden

 1. Print deze waardenlijst uit of kopieer alle waarden in een apart document.
 2. Ga door de waardenlijst heen en streep alle waarden door waarbij je gelijk merkt dat je daar niks mee hebt. Je mag rigoureus zijn 😉 
 3. Kijk nogmaals naar de waarden die je over hebt en zet een kruisje voor de waarden die voor jou het meeste betekenen. Welke 5 waarden zijn voor jou het belangrijkste?
 4. Twijfel je met kiezen? Bedenk eens wanneer jij het meest geraakt wordt als er in je omgeving niet volgens deze waarden wordt gehandeld. 

Tip: voor iedereen betekent een waarde iets anders. Omschrijf dus per waarde wat die voor jou betekent.

 

DOEN WAAR JE GOED IN BENT

Naast dat je weet wat belangrijk voor je is, is het van belang om te weten waar je goed in bent, oftewel je talenten. Je krijgt daardoor meer kans om werk te doen dat je leuk vindt, danwel binnen of buiten je organisatie. En het mooie is dat je talenten je vaak moeiteloos afgaan én je voldoening geven. Het kost je dus geen energie, maar geeft je juist energie.

Je ontwikkelt je talenten al van jongs af aan en zijn voor jou vaak heel gewoon. Daarom kan het soms lastig zijn om in te zien waar jouw krachten liggen. Ondanks dat gaan we gewoon aan de slag, hieronder vind je een oefening om jouw talenten te ontdekken:

Oefening – Ontdek je talenten

Geef antwoord op onderstaande lijst met vragen. Je kunt hiervoor ook anderen in je omgeving vragen:

 • Waar krijg je complimenten over?
 • Waar word je enthousiast van?
 • Wanneer vliegt de tijd voorbij?
 • Van welke taken snap je niet dat mensen er moeite mee hebben?
 • Waar ben je trots op?
 • Waarover vragen anderen jou om raad?
 • Welke eigenschappen bewonder je in anderen? En wat zie je daarvan terug in jezelf?

Bekijk je antwoorden en zie of je de antwoorden kan clusteren en maximaal 5 talenten kunt formuleren. Opzoek naar inspiratie? Je vind hier een handig lijstje met  talenten.

Bonustip: misschien ontdek je talenten waar je goed in bent, maar waar je niets mee wilt. Je kunt heel bewust kiezen welke talenten jij wél en niet wilt inzetten of ontwikkelen.

 Sollicitatietip: je kwaliteiten geven kleur aan hoe jij dingen aanpakt, en waarop jij je ook kunt onderscheiden van de rest. Gebruik in sollicitaties je talenten dus ook om te laten zien wat jou uniek maakt.

HOE GA JIJ WERK DOEN DAT BIJ JOU PAST?

Het kan best een zoektocht zijn om je waarden en talenten helder te hebben. Maar als je dit eenmaal weet en combineert met de impact die jij wilt maken, dan heb je al een aantal hele belangrijke puzzelstukjes voor jouw betekenisbaan.

Welke puzzelstukjes zijn er bij jou gevallen na het lezen van dit artikel? Wij zijn benieuwd!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om werk te maken van je duurzame ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.