6 tips van Greenjobs.nl voor een betekenisvolle baan

Het aantal duurzame vacatures neemt rap toe en dat merkt ook duurzame vacaturebank Greenjobs.nl. Maar hoe krijg je dan die baan met betekenis die jij graag wilt? Greenjobs.nl deelt 6 tips om jou op weg te helpen met het vinden van jouw duurzame droombaan.

1. Mindset: er ZIJN veel duurzame banen!
Elke maand worden er honderden vacatures geplaatst op Greenjobs.nl en er komen er alleen nog maar meer bij! Dat is goed nieuws, want alle hulp is nodig voor de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan. Denk aan bedrijven zoals Too Good to Go, Tony Chocolonely, Seepje, en Dopper (en nog veel meer!). Echte impactmakers met een duidelijke missie om positief bij te dragen aan milieu en maatschappij. Bedrijven en organisaties zoals deze zijn hard op zoek naar werknemers die hun passie en missie delen om de wereld beter te maken. Dus waar wacht je nog op? Ze bestaan echt!

Kiezen voor een duurzame baan heeft dus voornamelijk te maken met mindset; oftewel een reden om op te staan! Of de reden van zijn. In Japan noemen ze het Ikigai. De Fransen zeggen Raison d’être. We hebben het hier over je missie: dat waardoor je sneller gaat rennen. Waardoor je net een beetje hoger springt. Je bewust worden van je missie is cruciaal, vooral als je op zoek bent naar een nieuwe duurzame baan. Want als je van je werk houdt, werk je nooit meer!

2. Zelf-presentatie: Vergeet de puntjes op de i niet.
Steek moeite in jouw zelf-presentatie! Dat begint met de basics: is jouw CV in orde? Heb je een duidelijke motivatie om met het bedrijf te delen? En hoe zit het eigenlijk met je LinkedIn profiel?

Jouw CV
Annemiek van Greenjobs.nl heeft jarenlang ervaring op het gebied van sollicitatieprocessen en geeft als tip “Je cv moet jou als potentiële nieuwe collega weerspiegelen”. Een cv met een leuk en professioneel format geeft je net dat beetje extra flair dat je aan een sollicitatiegesprek kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan: lettertype, grootte, kleur, afbeeldingen en het gebruik van bullet points in je cv. Ook jouw hobby’s zijn belangrijk! Al deze aspecten moeten representeren wie jij bent, dus laat vooral je eigenheid zien. Zorg er hiernaast ook voor dat het cv duidelijk en gestructureerd is.

Jouw motivatie
De motivatiebrief is jouw kans om jouw persoonlijkheid verder toe te lichten. Deze hoeft niet lang te zijn – als het maar duidelijk is wat jouw ideeën zijn en wat je hoopt bij te dragen aan de organisatie. Vergeet ook niet aan te geven waarom deze organisatie en/of missie jou aanspreekt!

Jouw LinkedIn Profiel
Naast je CV is het ook essentieel dat jouw LinkedIn-profiel goed verzorgd en AF is! Kies voor een duidelijke subtitel (headline) voor je LinkedIn waarin jouw connecties in een korte zin weten waar jij voor staat. Naast je opleidingen, werkervaring en competenties willen werkgevers graag meer weten over wie jij bent! Je kunt dit stukje heel goed kwijt in de ‘samenvatting’ van je LinkedIn profiel.

3. Open sollicitatie
Voel jij je aangesproken door de missie van een impactvol bedrijf maar hebben ze geen passende vacature open staan? Wij raden je dan aan om een open sollicitatie te sturen. Al heeft de organisatie nu geen vacatures uit staan betekent dat niet dat ze niet open staan voor een gesprek. Vertel in een motivatiebrief waarom het bedrijf jou zo aanspreekt en wat je hoopt te bereiken bij ze. Het werkt echt!

4. Kies voor een loopbaan bij een B Corp!
Het aantal Nederlandse B Corp gecertificeerde bedrijven is aan het groeien! B Corps zoals Fronteer, Triodos Bank en Yoghurt Barn, delen allen een duidelijke en impactvolle missie: hun ‘business for good’ in te zetten.  Bedrijven die ‘B Corp certified’ zijn, zijn uitgebreid getoetst op impact van hun beslissingen op werknemers, klanten, leveranciers, de maatschappij en op milieu.

Bekijk de vacatures van B Corp gecertificeerde bedrijven en organisaties op Greenjobs.nl.

Tip: Zit de juiste er niet tussen voor jou? Maak dan een job alert aan! 

5. (On)voldoende ervaring?
Twijfel je of jouw werkervaring voldoende is? Misschien heb je niet alle ervaring/kennis in huis over de duurzame thema’s die jij interessant vindt. Maar vergeet niet dat je dit ook kunt leren! Duurzame ontwikkelingen zijn over het algemeen nog vrij nieuw en het is begrijpelijk dat niet iedereen jaren kennis en ervaring met zich meebrengt. Organisaties die in zulke sectoren werken ervaren dit zelf ook, maar hebben tegelijkertijd toch hard werknemers nodig. Schrik dus niet van ervaringseisen!

Deze kenniskloof wordt vaak opgelost door een uitgebreid inwerktraject om jou op de hoogte te brengen. Solliciteren is dus altijd een goed idee!

Twijfel je nog steeds? Vaak zetten bedrijven in hun vacaturetekst een contactpersoon die je vragen kunt stellen over de vacature. Wees niet bang om hier gebruik van te maken!

6. Geef niet op!
Heb jij jouw duurzame droombaan nog niet gevonden? Of niet direct aangenomen? Geef niet op! Er zijn nog veel meer duurzame banen waarop je kunt solliciteren. 

Nu er dagelijks zoveel duurzame vacatures bij komen zou het zonde zijn om de laatste te missen. Activeer daarom een job alert (onderaan de pagina), gedaan in een tel en zo mis je geen duurzame job die bij je past.

Kijk gauw op Greenjobs.nl en maak kennis met veel toffe bedrijven/organisaties. Het is tijd om echt impact te maken!

Ook interessant

Ben jij klaar voor een volgende stap?

Heb jij besloten dat het tijd is om ook werk te maken van je duurzame of maatschappelijke ambities op carrièrevlak? Grote kans dat je je dan afvraagt: wat wil ik eigenlijk en hoe pak ik dat aan?

Precies daarmee gaan we aan de slag in ons gratis webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. We zetten samen de eerste stap naar meer betekenis in je (huidige) werk én je krijgt concrete handvatten hoe je daarna verder kan. Ben je erbij?

JA, Houd mij op de hoogte van nieuwe data voor de Workshop Waardevol Werk

JA, IK MELD MIJ AAN VOOR het gratis WEBINAr 'Maak werk van WAARDEVOL WERK'

Binnenkort zijn er weer nieuwe mogelijkheden voor het webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’. Wil je hierbij zijn? Laat je gegevens dan achter, dan houden we je op de hoogte.